Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pri Amsterdame havarovalo lietadlo, 9 ľudí nehodu neprežilo
Zdielať na
Zahraničie

Pri Amsterdame havarovalo lietadlo, 9 ľudí nehodu neprežilo

Najnovšie informácie hovoria o deviatich mŕtvych

Hoci podľa prvých správ aerolínií Turkish Airlines si pád lietadla nevyžiadal žiadne obete na životoch najnovšie informácie holandskej televízie hovoria o deviatich mŕtvych pasažieroch /6 cestujúcich a 3 členovia posádky/. Podľa CNN  Türk sa zranilo najmenej 50 ľudí, 25 vážne. Tieto čísla zatiaľ oficiálne úrady nepotvrdili, ani nevyvrátili.

Podľa najnovších informácií 6 ľudí je zranených veľmi vážne.

Riaditeľ Turkish Airlines pred novinármi uviedol, že na palube sa nachádzalo 128 cestujúci, vrátane jedného dieťaťa, a sedemčlenná posádka.

REUTERS

Boeing 737-800, letiaci z Istanbulu, sa rozlomil pri pokuse o pristátie, keď dosadol na zem vedľa pristávacej dráhy.

Na záberoch v holandskej televízii bolo vidno lietadlo s odtrhnutým chvostom a širokou trhlinou na trupe tesne za kokpitom. Záchranári na miesto dorazili asi pol hodinu po páde. Zraneným prišlo na pomoc 30 sanitiek.

Holandské úrady medzitým začali vyšetrovať príčiny nešťastia. Turecké ministerstvo dopravy dokonca vytvorilo špecializovaný tím.

K havárii došlo o 10.31 h za miernej hmly neďaleko terminálov Schipholu. Letisko sa nachádza 20 kilometrov juhozápadne od centra Amsterdamu. Viditeľnosť bola v čase nehody asi 4500 metrov. Kapitánom bol veľmi skúsený bývalý pilot vzdušných síl.

REUTERS

Výber z leteckých nešťastí vo svete od roku 2007

Lietadlo spoločnosti Turkish Airlines so 135 pasažiermi havarovalo dnes pri pristávaní na amsterdamskom letisku Schiphol. Stroj sa rozlomil na tri časti. Havária si vyžiadala desiatky zranených, údaje o obetiach na životoch sa zatiaľ rôznia.
     
      1. januára 2007 - Nad východoindonézskym ostrovom Sulawesi havarovalo lietadlo typu Boeing 737-400, v ktorom bolo šesť členov posádky a 96 cestujúcich. Pri havárii zahynulo najmenej 90 osôb.

      7. marca 2007 - Nehoda indonézskeho lietadla, ktoré začalo horieť pri pristávaní na letisku v meste Yogyakarta v centrálnej časti ostrova Jáva, si vyžiadala 21 mŕtvych.

      5. mája 2007 - Ani jeden zo 114 ľudí na palube lietadla kenských aerolínií neprežil jeho pád do močarín s hustým porastom. Boeing 737-800 sa stratil krátko po štarte z medzipristátia v kamerunskej Douale za prívalového dažďa.

      17. júla 2007 - Životy dovedna 198 osôb si vyžiadala nehoda brazílskeho dopravného lietadla, ktoré pri pristávaní v silnom daždi zišlo z dráhy letiska v Sao Paule a vrazilo do čerpacej stanice.

      16. septembra 2007 - Pri pristávaní na thajskom ostrove Phuket havarovalo lietadlo thajských aerolínií One-Two-Go so 123 pasažiermi a sedemčlennou posádkou. Pri nehode zahynulo 88 ľudí a 42 utrpelo zranenia. Prevažnú väčšinu cestujúcich, 78, tvorili cudzinci, prevažne turisti Európy.

      30. novembra 2007 - Haváriu lietadla tureckej leteckej spoločnosti AtlasJetair neprežil ani jeden z 57 ľudí na palube. Lietadlo havarovalo tesne pred pristátím neďaleko mesta Isparta na juhozápade Turecka. Haváriu charterového lietadla tureckej spoločnosti Atlasjet zavinila chyba pilota. Podľa záverečnej správy z vyšetrovania tragického incidentu stratil pilot pri pristávacom manévri orientáciu a nasmeroval lietadlo, nad ktorým mal absolútnu kontrolu, do horského svahu.

REUTERS



      19. januára 2008 - Lietadlo s desiatimi ľuďmi na palube sa zrútilo do hôr neďaleko angolského veľkomesta Huambo. Haváriu nikto neprežil.

      10. júna 2008 - Pri havárii lietadla, ktoré po pristátí na letisku v sudánskom hlavnom meste Chartúm zachvátil požiar, zahynulo 30 ľudí. Na palube stroja bolo 203 pasažierov.

REUTERS



      20. augusta 2008 - Bilancia smrteľných obetí havárie lietadla na madridskom letisku stúpla na 154. Lietadlu typu MD-82 spoločnosti Spanair sa vztlakové klapky na krídlach nedostali počas štartu do správnej polohy. Išlo o druhý pokus o štart. Po tom, ako sa stroju nepodarilo vzlietnuť na prvýkrát, sa štart odložil o hodinu, pri tomto pokuse však došlo k nešťastiu. Leteckú haváriu zapríčinila kombinácia ľudskej chyby a technickej poruchy. Lietadlo, ktoré malo namierené na Kanárske ostrovy, sa zrútilo po vzlietnutí do výšky 12 metrov.  

      24. augusta 2008 - Kirgizské úrady upravili počet obetí havárie Boeingu 737, ktorý sa zrútil krátko po štarte neďaleko hlavného mesta Biškek, na 68. Stroj kirgizskej spoločnosti Itek Air smeroval do Teheránu, po dopade na zem ho zachvátil ničivý požiar. V lietadle bolo 84 cestujúcich a šesť členov posádky. Väčšina obetí sú Iránci, zvyšok pochádza z Kirgizska, Kazachstanu, Kanady, Turecka a Číny.

      14. septembra 2008 - Boeing 737-500 prevádzkovaný spoločnosťou Aeroflot-Nord havaroval počas pristávacieho manévru v meste Perm na Urale, asi 1200 kilometrov východne od Moskvy. Kapitán lietadla stratil priestorovú orientáciu, keď nesprávne dešifroval údaje o výške lietadla z palubných prístrojov. To viedlo k prudkému poklesu stroja a jeho nárazu do zeme. Tragickú haváriu ruského Boeingu, pri ktorej zahynulo 88 ľudí, zapríčinil podnapitý a nedostatočne vycvičený pilot. Vyplynulo to z 10. februára 2009 zverejnených výsledkov vyšetrovania.

REUTERS



      7. februára 2009 - Pri páde malého motorového lietadla v oblasti brazílskej Amazónie zahynulo 20 ľudí. Zachránili sa iba štyria pasažieri vrátane deväťročného dieťaťa. Stroj typu Embraer EMB-110P1 havaroval v zlom počasí približne po hodine letu. Zrútil asi 120 kilometrov južne od mesta Manaus do rieky Manacapuru, prítoku Amazonky.

      12. februára 2009 - Americké dopravné lietadlo sa v noci zrútilo na dom na predmestí Buffala, v štáte New York. Piloti amerického letu Continental Flight 3407 zaznamenali tesne pred zrútením sa lietadla na zem silnú námrazu na krídlach a čelnom skle stroja. Lietadlo sa priblížilo k letisku v Buffale, keď posádka zbadala problém. Vyplynulo to zo záznamov z čiernych skriniek, nájdených po havárii, ktorá si vyžiadala 50 obetí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy