Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andrzej Duda tesne obhájil svoj prezidentský post
Zdielať na

Andrzej Duda tesne obhájil svoj prezidentský post

VARŠAVA / Súčasný poľský prezident Andrzej Duda, dôležitý spojenec vládnucej národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, v nedeľných voľbách svoj post obhájil. Ukazujú to výsledky z 99,97 percenta volebných miestností.

Duda podľa výsledkov získal 51,21 percentov hlasov. Jeho protikandidáta varšavského primátora Rafala Tzarskowského z opozičnej proeurópskej Občianskej platformy podporilo približne 48,79 percenta ľudí. Účasť na hlasovaní bola presiahla 68% percent voličov a poprvýkrát sa mohlo hlasovať korespondenčne.

"Pred nami sú tri roky bez volieb. To je dobrý čas na to, aby sme zaviedli reformy, ktoré sú ešte naplánované aby sme dokončili programy, s ktorými sme už začali," povedala v poľskom rozhlase eurposlankyňa za PiS a bývalá premiérka Beata Szydlová. Strana ovláda kľúčové pozície v štátnych firmách a taktiež kontroluje verejnoprávne média. Jej vláda si získala popularitu vďaka štedrým sociálnym balíčkom. Presadila ale aj sporné reformy, napríklad v justícií. Kvôli nim sa podľa domácich aj zahraničných kritikov, vrátane Európskej komisie, súdnictvo dostalo do rúk vládnej strany a pod vplyv politikov. 

Duda, ktorý vystupuje ako horlivý obranca konzervatívnych hodnôt ako je tradičná rodina, v predvolebnej kampani útočil na stúpencov hnutí za posilnenie práv sexuálnych menšín. V minulosti bol členom PiS, no krátko po svojom prvom zvolení za prezidenta v roku 2015 sa ale členstva v strane vzdal.

Zástupcovia opozičnej Občianskej platformy  uviedli, že zhromažďujú informácie o problémoch, ktoré hlasovanie sprevádzali. "To boli viac než organizačné zmätky, vyzeralo to, ako by sa niekto úmyselne snažil znížiť počet hlasov odovzdaných zo zahraničia," tvrdí Tomas Siemoniak z PO. Voliči sa sťažovali, že nedostali včas hlasovacie lístky. Pred poľským konzulátom v chorvátskom Splite museli záujemcovia o voľby podľa poľských médií čakať vo fronte až šesť hodín.

Podľa analytikov vzhľadom k tesnému výsledku sa obe strany môžu obrátiť na najvyšší súd, píše agentúra Reuters.  "Pri tak malom rozdiele je dôležitá každá tisícka hlasov," povedal Siemoniak.

Duda ako tesný víťaz v roku 2015

Andrzej Duda zvíťazil v poľských prezidentských voľbách v máji 2015 so ziskom 51,55 percenta voličov, zatiaľčo bývalý prezident Bronislaw Komorowski, ktorý si svoj post neobhájil obdržal 48,45 percenta hlasov. Rozdiel medzi súpermi bol zhruba pol milióna hlasov.

Prvé kolo už predpovedalo dva tábory

Hlasy pravicových voličov v prvom kole prezidentských volieb boli rozdrobené a o post "jednotky pravice" bojovali medzi sebou  Szymon Hołownia, ktorý získal 13,78%, a Rafal Tzarskowsky 30,46%. Vládnuci prezident získal podporu 43,50%, čo predpovedalo po sčítaní hlasov pravice už v prvom kole tesný výsledok. 

V Bosne a Hercegovine sa konalo 25. výročie masakru v Srebrenici. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy