Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stúpajúci počet infikovaných a sprísnené podmienky. V Chorvátsku čakajú Slovákov obmedzenia
Zdielať na

Stúpajúci počet infikovaných a sprísnené podmienky. V Chorvátsku čakajú Slovákov obmedzenia

ZAHREB / Slováci, ktorí sa predsa len vybrali dovolenkovať do Chorvátska, síce oddychujú na polo-prázdnych plážach, ale nie tak celkom bez obáv. Pre otvorené hranice totiž Chorvátom stúpajú čísla infikovaných. Dnes prvýkrát prekročili číslo 100. Chorvátsky minister zdravotníctva už ohlásil sprísnenie opatrení. V reštauráciách, baroch a obchodoch budú povinné rúška.

Podľa chorvátskych úradov prekročilo ich hranicu k dnešnému dňu viac ako 400 tisíc cudzincov, z toho je takmer 14 tisíc Slovákov. Náš premiér však vyzýva k obozretnosti a to nielen pri Jadranskom mori. "Na tej dovolenke určite ten vírus dovolenku nemá," vyhlásil premiér.

Dnes Chorvátsko hlási 116 nových prípadov. Podla nášho konzulátu v Záhrebe je aktuálne najviac prípadov v okolí Záhrebu, v Slavónii ale aj v okolí Splitu. "Angličania, Nemci, krížom-krážom zábava v plnom prúde. Úplne ideálne prostredie, že si odtiaľ donesiete nie bábätko, ale vírus," dodal Matovič.

Chorvátsko otvorilo hranice pre všetky štáty únie a niekoľko ďalších krajín. Pre iných cudzincov len za prísnych bezpečnostných podmienok.

Mnohí sa otvoreniu hraníc potešili. Do Chorvátska dokonca vyrazil 30. júna prvý vlak z Prahy cez Bratislavu do Rijeky. 560 ľudí s rúškami i bez. Jazdiť  sa má od zajtra denne. Z takmer 40 tisíc predaných lístkov v rámci chorvátskej trasy , je približne 10 percent a teda 4 tisíc lístkov kúpených "z" alebo "do" Bratislavy.

"Každopádne nemusí sa jednať len o turistov zo Slovenska. Sú tam Rakúšania, Maďari a taktiež napríklad Chorváti prichádzajúci na návštevu na Slovensko," poznamenal hovorca spoločnosti Regiojet Aleš Ondruj.


Chorvátsko turistov nevyhnutne potrebuje. Turizmus tam tvorí až 2/3 HDP. Takzvaný lock-down si teda Chorváti už dovoliť nemôžu. "Chorvátsko, čo sa týka epidemiologickej bezpečnosti, je dobre organizované, boli sme jedna z najlepších krajín, situácia pre nás bude síce bolestná, ale myslím, že to zvládneme, aby sa u nás Česi i Slováci cítili bezpečne," uviedol chorvátsky minister turizmu Gari Cappeli.

Na to slúži aj vstupný formulár, ktorý musíte pred vstupom do krajiny vyplniť na stránke enter croatia. Ak urobíte chybu systém to zaregistruje a na hranici sa zdržíte. "Keď napríklad turista zadá do formulára údaje z pasu, a následne sa rozhodne, že bude cestovať s občianskym preukazom. Systém to nedokáže spárovať, a opäť je výsledkom zdržanie," informovala konzultka Linda Karašová.


Aby turistov zvyšujúce sa prípady infikovnaých nevyplašili, Chorvátsko začalo prijímať opatrenia. Každý, kto príde zo západného Balkánu, musí ísť do domácej karantény. 

Dnes popoludní vyhlásil chorvátsky minister zdravotníctva, že zvažuje prijať prísnejšie opatrenia - napríklad čo sa týka spoločenských akcií , povinného nosenia rúška, a nevylučuje ani zavedenie opatovnej samoizolácie pri vstupe do krajiny. Poradiť sa však chce ešte s odborníkmi.


Pri poloprázdnych plážach Jadranu aktuálne dovolenkuje aj naša koelgyna Mirka Urbanovičová , presnejšie na ostrove Vir. "Aktuálne sledujeme aj v Chorvátsku situáciu aj na Slovensku a sme pripravení aj s deťmi sa okamžite zbaliť a odísť domov," povedala naša kolegyňa.


Vo všeobecnosti odporúčame všetkým našim občanom aby sledovali informácie na web stránkach veľvyslanectiev krajín, kam smerujú alebo našu webovskú stránku, ktorá je pravidelne aktualizovaná.


Epidemiologička na Slovákov apeluje, aby aj v takzvaných zelených krajinách dodržiavali hygienické opatrenia a nezabúdali na rúška. "Odporúčam ak sa niekto vráti zo zahraničia, dať sa na ten piaty deň otestovať, aby si bol istý," uviedla epidemiologička z krízového štábu Krištúfková.

Čaká nás sprísnenie protiepidemiologických podmienok od pondelka? Pozrite si vyjadrenie krízového štábu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy