Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rozpálené auto, v ktorom bolo zavreté batoľa, dostalo poruchu. Polícia ho vyslobodila v poslednej chvíli
Zdielať na

Rozpálené auto, v ktorom bolo zavreté batoľa, dostalo poruchu. Polícia ho vyslobodila v poslednej chvíli

PRAHA / V poslednej chvíli policajti zachránili batoľa z rozpáleného auta, teplota vo vnútri prudko stúpala. Rodičom sa ho nepodarilo vyslobodiť, auto malo totiž poruchu.

Nočná mora každého rodiča. Polícia musela rozbiť okno auto, aby vyslobodilo z rozpáleného vozidla ani nie dvojročné dieťa, ktoré bolo už na pokraji vyčerpania. "Iba 18-mesačné dieťa bolo uzavreté v aute z dôvodu poruchy," informuje hovorca českej polície Petr Vala. 

Podľa lekárov deti oveľa horšie zvládajú vysoké teploty. Dôsledky môžu byť fatálne. Nechať dieťa v lete zavreté v aute je veľkým rizikom. Teplota tam totiž môže stúpnuť až na 65 stupňov. "Tie deti majú omnoho horšiu termoreguláciu, jednak preto, že sú menšie vo svojej váhe na povrch tela, čiže aj rýchlo tú teplotu strácajú a v lete zas teplotu akumulujú. Prehriate organizmu vedie k odtoku mozgu, prejavuje sa najčastejšie kŕčmi, zvracaním," hovorí prednosta kliniky Jan Bláha. 

V tomto prípade nakoniec všetko dopadlo dobre. Polícia a záchranári však rodičov upozorňujú, aby nechávali v aute vždy otvorené okienko, no najlepšie je vždy dieťa vziať so sebou. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy