Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pápež dohováral Pelosiovej, že katolíci nemôžu podporovať interrupcie
Zdielať na
Zahraničie

Pápež dohováral Pelosiovej, že katolíci nemôžu podporovať interrupcie

Zdroj: RTSS

Pelosiovú, ktorá je katolíčkou a podporuje právo ženy rozhodnúť sa o interrupcii

Pelosiovú, ktorá je katolíčkou a podporuje právo ženy rozhodnúť sa o interrupcii, v minulosti obviňovali americkí biskupi zo skresľovania učenia cirkvi v tejto otázke. Pápež podľa oznámenia Vatikánu využil 15-minútovú schôdzku s Pelosiovou na zdôraznenie toho, že dôstojnosť ľudského života musí byť chránená od počatia po prirodzenú smrť. Benedikt XVI. tiež uviedol, že všetci katolíci - najmä zákonodarcovia, právnici či politickí lídri - sa musia "v spolupráci so všetkými ľuďmi dobrej vôle usilovať o vytvorenie spravodlivého systému zákonov schopných chrániť ľudský život vo všetkých fázach jeho vývoja".

Pelosiová zatiaľ neposkytla stanovisko o schôdzke s pápežom, s ktorých sa stretla počas návštevy Talianska, odkiaľ pôvodne pochádza jej rodina.
Počas kampane pred vlaňajšími prezidentskými voľbami americkí biskupi kritizovali Pelosiovú i dnešného viceprezidenta Joa Bidena za vyhlásenia o tom, že interrupcia je osobné rozhodnutie. Biden je rovnako katolík.

Mesiac pred voľbami americký arcibiskup Raymond Burke, ktorý pôsobí vo Vatikáne, dokonca vyhlásil, že Demokratickej strane v USA hrozí "definitívna premena na 'stranu smrti'" vzhľadom na stanoviská v otázkach bioetiky a interrupcií.

Pelosiová vyvolala búrlivú kritiku konzervatívnych katolíkov v auguste, keď v televíznom programe povedala, že otázka presného začiatku života "by nemala mať vplyv na právo ženy rozhodnúť sa". Uviedla, že v samotnej cirkvi ide o kontroverzný problém a že "Boh nám dal, každému z nás, slobodnú vôľu a povinnosť zodpovedať sa zo svojich činov".

Benedikt XVI. i jeho predchodcovia opakovane zdôrazňovali, že katolícki politici nemôžu súkromne byť proti interrupciám a zároveň verejne podporovať právo ženy rozhodnúť sa pre umelé prerušenie tehotenstva v mene pluralizmu a demokracie.

Podľa Vatikánu by sa katolícki politici nemali nechať ovplyvniť prieskumami verejnej mienky a spoločenskými trendmi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy