Oblačno
22°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Slovák sa priznal k vražde malého Jakuba Šimánka
Zdielať na
Zahraničie

Slovák sa priznal k vražde malého Jakuba Šimánka

Slovákovi hrozí za znásilnenie a vraždu doživotný trest

Novák však následne odmietol vypovedať. Súd sa preto rozhodol čítať z vlaňajšieho policajného protokolu. Aj policajtom sa 43-ročný Slovák k činom priznal. Novák mal kvôli svojim pedofilným sklonom a pohlavnému zneužívaniu problémy už aj skôr na Slovensku, kde sa dostal niekoľkokrát aj pred súd.

Deväťročný Jakub Šimánek sa stratil vlani 4. mája v Havlíčkovom Brode. Prípad sa podarilo objasniť až po mesiaci. Kriminalisti zistili, že slovenský robotník Antonín Novák chlapca zavraždil, aby nevyzradil, že ho na ubytovni znásilnil. Slovák nalákal chlapca na hranie počítačových hier. Telo chlapčeka sa našlo v lese, štyri kilometre za mestom.

Proces s Novákom je naplánovaný do piatku. Slovákovi hrozí až doživotný trest.

Jakubova smrť otriasla jeho rodinou. Niekoľko týždňov pred začiatkom procesu sa pravdepodobne nešťastnou náhodou otrávila oxidom uhoľnatým chlapcova matka Hana Šimánková. Nešlo však o samovraždu, nenašiel sa ani list na rozlúčku. Otec chlapca a Šimánkovej druh Hynek Blaško je vysokým armádnym dôstojníkom.

Česká advokátska komora preskúma výroky advokáta Rudolfa Foriho, ktorý ako pridelený právnik pred súdom zastupuje Slováka Antonína Nováka.

Rudolf Fori počas prvého dňa súdneho pojednávania pred Krajským súdom v Hradci Králové, kde sa slovenský občan zodpovedá zo znásilnenia a vraždy deväťročného chlapca, pred novinármi vyhlásil, že ak by v Česku existoval trest smrti, súd by ho jeho klientovi udelil. Antonínovi Novákovi hrozí doživotný trest.

Podľa dnešnej reakcie hovorkyne Českej advokátskej komory Ivy Chaloupkovej komora tieto výroky preskúma, respektíve tým poverí nezávislý orgán. Advokátovi môže od komory hroziť postih – napomenutie, ale aj pokuta či dočasný zákaz činnosti.

"Výroky prešetríme, pretože sa nám nezdajú v súlade s etikou advokáta a obhajcu," konštatovala s tým, že výroky, ak neboli vytrhnuté z kontextu, svedčia o neprofesionalite advokáta. Ten by mal hľadať poľahčujúce okolnosti u svojho klienta aj vtedy, ak s jeho skutkami právne či ľudsky nesúhlasí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy