Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neuveriteľný jav. Jazero sa sfarbilo do ružova, vedci dôvod nevedia
Zdielať na

Neuveriteľný jav. Jazero sa sfarbilo do ružova, vedci dôvod nevedia

Zdroj: Facebook - Pratik Chorge

MUMBAJ / Čo spôsobilo, že sa jazero zmenilo na ružové? To bola otázka v mysliach ľudí v Indii po tom, čo sa jazero Lonar v štáte Maharashtra náhle zmenilo v posledných dňoch.

Odborníci sa domnievajú, že táto zmena je pravdepodobne spôsobená buď zvýšenou slanosťou vo vode, prítomnosťou rias alebo kombináciou obidvoch, podobe ako časť rieky v  Utahu, Veľkého soľného jazera alebo jazera Hillier v Austrálii, píše portál CNN.

Miestny geológ Gajanan Kharat vo videu uverejnenom na Twitteri Maharashtra Tourism uviedol, že k tomu došlo už aj predtým, ale nebolo to také nápadné. "Tento rok to vyzerá obzvlášť červeno, pretože v tomto roku sa slanosť vody zvýšila,“ uviedol. "Množstvo vody v jazere sa znížilo a jazero sa zmenšilo, takže slanosť stúpala a spôsobila určité vnútorné zmeny.“ Kharat povedal, že vedci tiež skúmajú, či prítomnosť červených rias spôsobila zmenu farby.

Vzorky zaslali do niekoľkých laboratórií, a "po tom, čo si ho preštudujú, budeme môcť definitívne povedať, prečo sa voda jazera zmenila na červenú.“ Jazero, ktoré sa nachádza asi 500 kilometrov východne od Bombaja, sa formovalo potom, čo meteorit zasiahol Zem asi pred 50 000 rokmi. Je to populárna turistická atrakcia a vedci ju skúmali po celom svete.

Facebook - Pratik Chorge

Súvisiace články

Najčítanejšie správy