Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štart vesmírnej rakety SpaceX sa nepodaril, pre počasie ho odložili na sobotu
Zdielať na

Štart vesmírnej rakety SpaceX sa nepodaril, pre počasie ho odložili na sobotu

MYS CANAVERAL / Štart vesmírnej lode Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou sa v stredu nekonal. Dôvodom bolo nevyhovujúce počasie a riziko bleskov. Ďalší pokus je naplánovaný na sobotu.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) a súkromná spoločnosť SpaceX sa chystajú vyslať dvojicu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Misia Demo-2 je pre obe organizácie obzvlášť dôležitá. Pre spoločnosť Elona Muska je to prvá vesmírna misia s ľudskou posádkou, NASA zase vyšle svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy. Zároveň je to vôbec prvý komerčný let, ktorý privezie ľudí na ISS.

Do vesmíru poletia skúsení astronauti Bob Behnken a Doug Hurley, ktorých na ISS vynesie kapsula Crew Dragon. Tá je, rovnako ako nosná raketa Falcon 9, ktorá s ňou vzlietne, z dielne SpaceX.

Falcon 9 by mala vzlietnuť z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, konkrétne z rampy 39A, odkiaľ v roku 1969 odštartoval let Apollo 11, ktorého posádka ako prvá pristála na Mesiaci.

Astronauti sa budú podieľať na výskume, plniť ďalšie pokyny a vykonávať aj testy na Crew Dragon. Kapsula môže zostať na orbite 110 dní, no dĺžka misie zatiaľ nie je určená. Po skončení misie sa kapsula s astronautmi na palube autonómne odpojí od ISS a vráti sa na Zem. Pristáť by mala podľa plánov v Atlantickom oceáne pri pobreží Floridy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy