Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj život pánd. Kanadská zoo ich musí vrátiť do Číny
Zdielať na

Pandémia koronavírusu ovplyvnila aj život pánd. Kanadská zoo ich musí vrátiť do Číny

CALGARY / Kanadská zoo chce vrátiť do Číny dve pandy veľké, ktoré má započítané. Dôvodom je pandémia koronavírusu, ktorá ovplyvnila aj leteckú dopravu. Zoo má teraz problém s dodávkami bambusu, ktorými sa tieto zvieratá živia.

Kanadská zoo chce pandy vrátiť 3 roky skôr pred dohodnutných termínom. Informoval o tom miestny server CBC. "Je to príliš veľa stresu pre moj tím aj pre pandy. Dokážete si predstaviť, keby sme nemali bambus niekoľko dní? Pandy jedia výhradne bambus. Potrebujú preto dodávky čerstvého bambusu dvakrát týždenne," vyjadril sa pre CBC riaidteľ zoo v Calgary Clément Lanthier. 

Kvôli problémom, ktoré spôsobila pandémia COVID-19 v leteckej doprave, nedostávala Zoo v Calgary poslednú dobu dodávky bambusu. Niekoľkokrát zádhrada dostala bambus nekvalitný alebo taký, ktorý značne utrpel dlhou prepravou. Takéto vetvy potom pandy odmietali jesť. "Bambus, ktorý teraz dostávajú im nechutí," poznamenal riaditeľ zoo. Dospelá panda pritom skonzumuje až 40 kilogramov bambusu denne. 

Problémy, ktoré pre koronavírus nastali, sa zoo rozhodla riešiť rázne. Pandy vráti Číne predčasne. Peking pritom zvieratá Kanade pôvodne zapožičal až do roku 2023. Samica  Er Shun a samec  Da Mao boli v severoamerickej krajine od roku 2014. Prvé roky strávili v Torone, kde privideli na svet dve mláďatá. Od roku 2018 žijú v zoo Calgary, ktorá je už dva mesiace pre koronavírus zatvorená. 

Kanadská zoo vyzvala svoju aj čínsku vládu, aby vydali všetky potrebné povolenia na prevoz zvierat. Nechať ich v Kanade počas súčasnej situácie by totiž podľa riaidteľa bolo veľmi riskantné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy