Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Donald Trump dal finančnú stopku WHO. Podľa neho zlyhala a musí niesť zodpovednosť
Zdielať na

Donald Trump dal finančnú stopku WHO. Podľa neho zlyhala a musí niesť zodpovednosť

USA / Americký prezident Donald Trump oznámil, že dnes prikázal aby USA dočasne prerušila financovanie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Dôvodom je podľa neho, spôsob akým si WHO počíňala pri boji s pandémiou spôsobenou koronavírusom.

Súčasnej miere rozšírenia vírusu bolo podľa Trumpa možné predísť, keby organizácia nešírila "dezinformácie" predkladané Čínou, v ktorej sa vírus minulý rok objavil. Spojené štáty sú zďaleka najväčším prispievateľom WHO. Minulý rok organizácií zaslali približne 22% z jej celkového rozpočtu.

"Dnes som nariadil pozastavenie financovania Svetovej zdravotníckej organizácie dovtedy, kým budeme robiť štúdiu ohľadom role WHO pri špatnom zvládaní a pri skrývaní šírenia koronavírusu," povedal Trump na tlačovom brífingu a dodal, že WHO " zlyhala vo svojej základnej  povinnosti a musí niesť zodpovednosť".

Organizácia podľa neho nekriticky prijala správy o šírení  vírusu v Číne a chválila Peking za jeho transparentný prístup. WHO sa taktiež podľa Trumpa dostatočne nesnažila dostať do zasiahnutých oblastí v Číne svojich vlastný expertov, ktorí by situáciu mohli zhodnotiť. " Ich pochybenia spôsobili toľko úmrtí..." skonštatoval prezident. 

Na tlačovej konferencií sa však Trump vyhýbal otázkam novinárov o čínskej transparentnosti zo začiatku roka. "Čína pracuje veľmi tvrdo aby potlačila koronavírus. USA veľmi oceňujú ich snahu a transparentnosť," napísal v januári na twittri. "Všeobecne to  dopadne dobre.  V mene amerických občanov by som chcel poďakovať prezidentovi Si Ťin-pchingovi," pokračoval.

Rozhodnutie amerického prezidenta dnes kritizoval  generálny tajomník OSN António Guterres.  Prehlásil, že teraz nie je vhodný čas na ukončenie podpory tejto agentúry OSN, ktorá je podľa neho "absolútne zásadná" pre globálny  boj s koronavírusom. Guterres povedal, že rôzne strany si môžu interpretovať fakty rozlične ale príležitosť na spätné zhodnotenie jednotlivých krokov bude možná až po skončení pandémie. Trumpa kritizuje aj miliardár Bill Gates, ktorý je druhým najväčším prispievateľom WHO po USA. Tieto kroky označuje za nebezpečné.

Dnešné oznámenie je ďalšie zo série Trumpových krokov, ktoré smerujú proti medzinárodným organizáciam a dohodám. Americký prezident už  v minulosti spochybňoval vyplácanie príspevkov OSN, stiahol USA z  parížskej klimatickej dohody a útočil aj na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO).

Podľa denníka The Wall Street Journal je rozhodnutie súčasťou širšej snahy americkej vlády obmedziť globálny vplyv Číny. Spojené štáty budú môcť podľa Trumpa zasielať financie, ktoré boli predtým určené pre WHO, iným zdravotníckym projektom po celom svete. Ide o príspevok presahujúci 400 miliónov dolárov. Organizácia sa podľa amerického prezidenta musí reformovať a pokiaľ tak spraví, USA zváži obnovenie príspevku.

Členmi organizácie je dnes 194 krajín. Bývalé Československo patrilo k zakladajúcim členom. V roku 1950 však spolu s ostatnými socialistickými štátmi  (okrem Juhoslávie) vystúpilo kvôli údajnej diskriminačnej politike WHO. ČSSR si svoje členstvo obnovilo v roku 1958 a po rozpade federácie v roku 1193 sa  samostatné Slovensko pripojilo do organizácie. Svoje sídlo má v Ženeve a zamestnáva cez 7000 ľudí v 150 krajinách a má šesť regionálnych pobočiek. Ročný rozpočet WHO je zhruba dve miliardy dolárov. Tieto prostriedky pochádzajú z príspevkov členských krajín a z  darov.

Slováci žijúci v Amerike opisujú disciplinovanosť miestnych. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy