Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci opísali boj proti koronavírusu v Amerike. Ľudia majú problém ostať doma, tvrdia
Zdielať na

Slováci opísali boj proti koronavírusu v Amerike. Ľudia majú problém ostať doma, tvrdia

USA / Pandémia mení životy ľudí na celom svete. Nie všade sú však rovnako disciplinovaní. Obavy stúpajú aj v Brazílii, kde je však náročné dostať do praxe opatrenia, aby obyvatelia nevychádzali von, či nestretávali sa vo väčšom počte. Mimoriadne vážna je situácia v USA. New York má viac potvrdených prípadov nákazy koronavírusom než ktorákoľvek iná krajina na svete. Rozprávali sme sa s bratom nášho kolegu Thomasa Puskailera a s bývalou slovenskou volejbalovou reprezentantkou Solange Soaresovou, ktorí v Amerike žijú.

Inokedy rušný New York a aj Los Angels prešli počas predchádzajúcich týždňov veľkou zmenou. Takou akú si tamojší obyvatelia a ani Slováci, ktorí tam žijú ani nevedeli predstaviť. "V L.A. sa všetko spomalilo, už nie je  veľa áut na ulici.Ľudia zostávajú  na ulici, nevedia čo  bude," povedal Alan Puskailer." Na cestách, žiadne autá transport je úplne prázdny. Je to úplne iné mesto. Už sa sem vracajú vtáky, vracajú sa sem zvieratá," opísala slovenka žijúca v New Yorku, Lívia. 

Prístup k opatreniam je však u Newyorčanov rozdielny. Mladí si užívajú voľno a slnko a tvrdia, že o nič nejde. V parkoch sa stretávajú aj rodiny s deťmi. "Oni to tu berú strašne na lahkú váhu. Sú ľudia, ktorí v obchodoch vôbec nemajú rúška, nemajú rukavice a nechajú ich pustiť dnu. Ale naopak sú tu starší ľudia, ktorí sú strašne alergickí na to, že rúško alebo rukavice nemáš," opísala Lívia.

"Každý človek v L.A. inak reaguje na situáciu tak musia ostať doma, nie je to povinné. Ale vidíme, že ľudia majú problém zostať doma lebo tu v Kalifornií sú ľudia veľmi radi vonku a teraz nemôžu nič robiť," dodal Alan. Veľmi podobne opisuje situáciu aj vo svojej rodnej Brazílii Solange Soaresová, volejbalistka so slovenským občianstvom. "Tam je veľmi ťažké zastaviť krajinu. Ľudia, ktorí sú zvyknutí po práci ísť na pivo, tak to je pre nich veľmi zložité. Ale ľudia boli vystrašení z toho čo sa dialo v  Európe a Číne tak veľa ľudí to dodržiava."

Rodáčka z Belohorizonte chcela odcestovať domov, no napokon ostala v Česku, kde teraz pôsobí a dianie v Brazílii sleduje prostredníctvom internetu a správ od rodiny. "Hlavne Sao Paolo, kde je najviac prípadov. Ja som ale milo prekvapená. Situácia tam aspoň nie je až tak špatná. Možno ten vrchol ešte neprišiel," dodala.


O tom, či sa Amerika na príchod pandémie pripravila dobre, sa diskutuje pravidelne."Dôležité je ale tu pre ľudí v Kalifornií, že náš guvernér je veľmi dobrý v tom čo robí. Chce pomôcť nemocniciam aby dostali ventilátory  a tie základné  veci ako rúška. Moja žena tu šije rúška a dáva ich každému čo môže," okomentoval Alan.

"Už majú plné nemocnice, už berú ľudí do hotelov. Už máme 5 hotelov, ktoré sú pripravené na to aby zachraňovali  ľudí v hoteloch. Primátor sa obáva,  že do tohto týždňa má zdravotné prostriedky. A potom čo sa bude diať to nikto nevie," povedala Lívia.

Slovenka v žijúca v New Yorku sama ignorovala rady kórejských známych, ktorí ju už niekoľko týždňov pred vypuknutím pandémie v USA upozorňovali, aby si šla nakúpiť. "Keď som sa dočítala, že zomrelo za tých posledných 24 hodín  680 ľudí tak sme sa začali aj my obávať a začali nakupovať.Máme plné mrazničky, plné chladničky," dodala. Aktulne svoj byt opúšťa minimálne a nechodí ani do práce.

Slovenskí zdravotníci v Európe to  nemajú ľahké. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy