Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čínsky Wu-chan sa opäť otvára. Ponúka pohľad na neistú budúcnosť potom, čo sa koronavírus podarí dostať pod kontrolu
Zdielať na

Čínsky Wu-chan sa opäť otvára. Ponúka pohľad na neistú budúcnosť potom, čo sa koronavírus podarí dostať pod kontrolu

Archívna reportáž

Takto to vyzeralo vo Wu-chan ešte koncom januára:

Peking - Obyvatelia čínskeho mesta Wu-chan, kde sa v decembri minulého roka prvýkrát objavil koronavírus spôsobujúci chorobu COVID-19, odkiaľ sa rozšíril do sveta, budú môcť po prvýkrát od konca januára mesto opustiť. Uzávera mesta skončí o polnoci miestneho času (dnes 18:00 SELČ).

Wu-chan, ktorý je metropolou provincie Chu-pej a najľudnatejším mestom v strednej Číne, bol uzavretý 23. januára. Obyvatelia mesta, kde žije takmer deväť miliónov ľudí, ho nesmeli opustiť a tí, ktorí odišli na oslavy čínskeho Nového roka za rodinami, sa nemohli vrátiť domov.

Toto mesto, ktoré sa nachádza pri sútoku riek Jang-c'-ťiang a Chan-ťiang, a za normálnych okolností láka turistov do ulíc lemovaných kvitnúcimi čerešňami, môže svetu sužovanému pandémiou poskytnúť pohľad na neistú budúcnosť potom, čo sa koronavírus podarí dostať pod kontrolu. Továrne vo Wu-chan, ktorý je stredočínskym centrom výroby ocele a automobilov, už môžu obnoviť prevádzku, ale robotníci sa do nich vracajú len pomaly a dodávateľské reťazce sú narušené.

V meste tiež znovu otvorili nákupné strediská, ale sú prevažne prázdne, pretože väčšina ľudí sa stále bojí ísť si nakúpiť čokoľvek iné, než najnutnejšie životné potreby. Mesto, ktoré svetu ako prvé ukázalo, ako rýchlo dokáže vírus zahltiť zdravotný systém, sa síce otvára, ale pohyb obyvateľov zostáva pod prísnou kontrolou. Oficiálni vládni činitelia sa obávajú, aby sa nákaza znovu nerozšírila.

Mesto, kde šírenie nákazy odštartovalo 

Vo Wu-chan bola viac ako polovica všetkých čínskych oficiálne ohlásených prípadov nákazy aj úmrtia. Je teda nielen miestom, kde šírenie nákazy začalo, ale aj tým, kde koronavírus v rámci Číny nechal najhlbšie rany.
Pre čínsku vládu je otvorenie Wu-chan kľúčovým medzníkom v príbehu o víťazstvo nad koronavírusom, ale všetky prvotné signály naznačujú, že návrat k normálnemu životu bude pomalý a zdĺhavý.

Pred koronavírusom bol Wu-chan podľa správy Milkenovho ústavu pre rok 2019 deviatym najlepším mestom v Číne a polepšil si o sedem miest v porovnaní s rokom 2018. Darilo sa tu technologicky vyspelým odvetviam od výroby čipov až po biomedicínu, a patril medzi hlavné čínske strediská automobilového priemyslu.

Mesto sa tiež pravdepodobne v dohľadnej dobe nedočká obnovenie priamych zahraničných investícií. Keď v Číne v roku 2003 vypukla epidémia choroby SARS, ktorá sa neskôr rozšírila do ďalších krajín sveta, vyschli priame zahraničné investície do provincie Kuang-tung, kde epidémia začala, na nasledujúce dva alebo tri roky.

Benátske kanále sú kvôli koronavírusu čistejšie ako inokedy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy