Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Namiesto respirátorov potápačské masky. V Česku chránia lekárov netradične
Zdielať na

Namiesto respirátorov potápačské masky. V Česku chránia lekárov netradične

PRAHA / Na Slovensku je stále nedostatočný počet ochranných pomôcok tretej, teda najvyššej triedy. A to hlavne pre zdravotníkov. Pracovníci univerzity ČVUT prišli s originálnym nápadom. Začali vyrábať celotvárovú ochranu zo šnorchlovacích masiek.

Potápačské masky z dovoleniek ako ich poznáme tento rok budú mať pravdepodobne iné využitie. V čase koronavírusu už neslúžia len na tesnenie pod vodou ale aby ochránili pred nakazením lekára, napríklad v tej najväčšej nemocnici v Česku, v Motole. "Všetci tí, ktorí potrebujú ochrániť oči, nosy, ústa sa to doplňuje filtrom, ktorý je lepší ako FFP3, takže zadržuje vírus," povedal rektor univerzity Vojtech Petráček.

Maska sa musí trochu upravit na mieste kadiaľ prichádza a odchádza vzduch. "Na spodnej časti je redukcia, ktorá nám umožňuje vlastne jednoducho a rýchlo pripevniť tento filter". V univerzite tlačia na 3D tlačiarňach špeciálne redukcie, všetky tlačiarne sú v behu.

Od nápadu ubehol sotva týždeň a časť rektorátu univerzity sa premenil v manufaktúrnu dielňu, ktorá chŕli osemsto masiek denne. V budúcom týždní by sa mali dostať na hranicu 2 000 masiek denne. Dobrovolníci obsluhujú stroje a kompletizujú masky zadarmo. Cena celej masky vrátane výroby stojí 600 českých korún. Podmienkou týchto nadšencov bolo, že za ne nemocnice nezaplatia ani korunu. Spočiatku dávala peniaze univerzita, no behom niekoľkých hodín prispelo päť  tisíc darcov po celej krajine. Výroba 10 000  masiek je tak zaplatená. "Doposiaľ je tam vyzbieraných asi 6 500 000 korún," dodala hovorkyňa univerzity Lucia Orgoníková.

Podľa rektora je dopyt oveľa väčší ako kapacita výrobnej linky. Žiadosti o masky prichádzajú aj od lekárov zo Slovenska, dobrovolníci a autori dúfajú, že už čoskoro príde doba, kedy ich masky budú opäť slúžiť ľuďom na dovolenkách. "My v tom balení nechávame originál šnorchel, aby si ten lekár, až to všetko prejde, mohol ísť odpočinúť k moru," skonštatoval spoluautor projektu Robin Fišer.

Slovenskí lekári sú stále bez ochranných pomôcok. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy