Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Amulety, obrázky Ježiša, či štvorlístok. Takýmito opatreniami bojuje mexický prezident proti koronavírusu
Zdielať na

Amulety, obrázky Ježiša, či štvorlístok. Takýmito opatreniami bojuje mexický prezident proti koronavírusu

Archívna reportáž

Olympijské hry sa presúvajú. Stane sa tak prvýkrát v histórií.

MEXIKO / Mexické arcibiskupstvo doporučilo biskupom, aby zakázali cirkevné zhromaždenia a povzbudzovali veriacich, aby sa modlili sami. Prezident hľadá liek vo viere.

Svätý obrázok, na ktorom je vytlačená motlitba. To je všetko, čo Marisela Hernándezová podľa svojich slov potrebuje, aby sa chránila pred ochorením spôsobeným koronavírusom v Mexiku. Drobná, dvadsaťročná, odevná šička do neho vkladá všetku svoju vieru, keď vychádza z baziliky Panny Márie  Guadalupskej  v centre mexickej metropole. "Verím v Boha a v svätého Ignáca z Loyoly, ktorí nás budú pred touto chorobou chrániť," zdôrazňuje. A zďaleka nie je sama, kto sa odovzdává Bohu a všetkým svätým.

Cez laický charakter štátu a odluku cirkvi od štátu v roku 1857 je Mexiko silne katolícka krajina, v ktorej navyše žije až 50 percent chudobných. Zo 120 miliónov obyvateľov sú viac než tri štvrtiny katolíci. Okrem toho  tu existujú rôzne protestantské prúdy a mnohé kulty, ktoré majú svôj pôvod v období pred španielskou kolonizáciou.

Päťdesiatročná Zita Rociová opisuje: "Bola som veľmi chorá a svätý Michael ma zachránil. Nie, nemám strach z toho, o čom všetci hovoria a čo je všade vo vzduchu." Jej vieru zdieľajú široké vrstvy obyvateľov.

Prezident Andrés Manuel López Obrador minulý týždeň ukazoval amulety novinárom, ktorí sa ho prišli spýtať, ako sa chráni pred pandémiou Covid-19. "To sú moji telesní strážci" prehlásil šesťdesiatšesťročný prezident a vytiahol z náprsnej tašky kartičku s Najsvätejším Srdcom Ježišovým a niekoľkými talizmanmi.

Vlani vo februári, keď letel do štátu Sinaloa, ktorý je baštou mocného drogového kartelu sa ho novinári spýtali, či sa nebojí cestovať bez ozbrojeného sprievodu. Ako odpoveď prezident ukázal sväté obrázky, dolárovú bankovku a štvorlístok. Andrés Manuel López Obrador je ale predovšetkým politik."Jeho narážky na náboženstvo v jeho prejavoch podnecujú ľudové vrstvy, aby sa s ním identifikovali," vysvetluje Bernardo Barranco, expert na moderný katolicismus zo Školy vysokých sociálnych štúdií v Paříži.

Keď sa López Obrador ujímal svojho úradu, nechal usporiadať šamanský obrad sprevádzaný potomkami pôvodného obyvateľstva. Prezentoval sa tam ako vykonávateľ  zázrakov,  ktorý je obdarený magickým myslením.

López Obrador namiesto toho, aby vyhlásil opatrenia k obmedzeniu škôd spôsobených koronavírusom, vyzývá tých najchudobnejších: uchýlte sa pred krízou k viere.

V susedných Spojených štátoch začali predávať falošné testy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy