Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teplota môže aj nemusí vírus spomaliť. Vyjadrujú sa odborníci
Zdielať na

Teplota môže aj nemusí vírus spomaliť. Vyjadrujú sa odborníci

WASHINGTON / Stránky kalendára ukazujú marec a vy viete, čo to znamená: Prichádza jar, začne sa otepľovať a nepríjemný vírus sezónnej chrípky začne pomaly ustupovať. To sú dobré správy, píše americký zdravotnícky web Health.com, ale ako to bude s tým druhým vírusom, s ktorým sa túto zimu stretávame? Budú mať rastúci teploty vplyv aj na SARS-CoV-2, teda na vírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19?

Odpoveďou na túto otázku si bohužiaľ nikto nie je istý. Odborníci sa dokonca nezhodnú ani na tom, či teplé počasie koronavírus spomalí, alebo nie.

Podľa nového článku v časopise National Geographic vírusy, ktoré spôsobujú chrípku, alebo miernejšie koronavírusy (áno, existuje celkom sedem koronavírusov, ktoré sa týkajú ľudí, a ich vplyvy sú rôzne) často v teplejších mesiacoch ustupujú kvôli javu zvanému sezónnosť. Tá súvisí s reakciou určitých vírusov na teplo a vlhkosť, ale aj s tým, že s rastúcimi teplotami ľudia trávia menej času vo vnútri budov, kde sa vírusy ľahšie šíria.

Vzhľadom k tomu, že je SARS-CoV-2 tak nový, nie je ale možné s určitosťou povedať, či sa bude v závislosti na sezónu správať rovnako ako iné vírusy. "Dúfam, že sa u neho sezónnosť prejaví, nedokážeme to ale už teraz povedať," povedal Stuart Weston z lekárskej fakulty univerzity v americkom štáte Maryland, na ktorej sa štúdiom koronavírusov zaoberajú.

Maciej F. Boni, profesor biológie na Pensylvánskej štátnej univerzite, zdôraznil v rozhovore pre denník The Philadelphia Inquirer, že existuje jeden zásadný rozdiel medzi novým koronavírusom a chrípkou: imunita. Kým si mnohí z nás vybudovali imunitu voči chrípke, v prípade novej choroby tomu tak nie je. "Určite nemáme vyhrané len preto, že prichádza jar a teplejšie počasie," vysvetlil.

Niektorí odborníci sú ale oveľa optimistickejší. Podľa Jeremyho Browna z Národného ústavu zdravia, ktorý spísal knihu Influenza: The Hundred-Year Hunt to Cure the Deadliest Disease in History (Chrípka: Storočný hon za liečbou nejsmrtelnějšej choroby v histórii), je nová choroba podobná chrípke a rovnako ako ona vyššie teploty nezvládne . "COVID-19 bude pomaly ustupovať s tým, ako bude teplejšie jarné počasie vytvárať podmienky, ktoré vírus nedokáže znášať," povedal Brown serveru Health.com. "Jar bude tento rok veľmi vítaná," dodal.

Nikto samozrejme presne nevie, ako bude COVID-19 reagovať na vyššie teploty, kým v skutočnosti nezačnú rásť. Nemali by ste preto poľavovať v ostražitosti len preto, že sa vonku začína otepľovať, vyzval server Health.com.

Odborníci sa naopak zhodujú, že by mal každý ďalej dodržiavať preventívne opatrenia vydané Centrom pre kontrolu chorôb a prevenciu (CDCP), ktoré sú nasledovné: vyhýbať sa tesnému kontaktu s ľuďmi, ktorí sú chorí; čistiť a dezinfikovať pravidelne predmety a povrchy, ktorých sa dotýkame; umývať si často vodou a mydlom ruky a to najmenej 20 sekúnd, obzvlášť potom, čo sme boli na toalete alebo pred jedlom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy