Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenka žijúca pri Miláne: Život sa tu od základov zmenil
Zdielať na

Slovenka žijúca pri Miláne: Život sa tu od základov zmenil

Monika žijúca pri Miláne: Život sa tu od základov zmenil

RÍM / Prepuknutie epidémie koronavírusu je pre krajinu tou najtemnejšou hodinou. Parafrázou svetoznámeho výroku Winstona Churchilla si pri opise situácie pomohol v rozhovore pre denník La republika taliansky premiér Conte. Test na koronavírus už podstúpil aj on sám. Vyšiel mu negatívny. Slovenka Monika, žijúca v pri Miláne, potvrdzuje, že život v krajine sa od základov zmenil.

"Je veľmi veľká taká sebakontrola," priznáva Monika, ktorá spolu s mužom a dcérou zostala po sérii najnovších opatrení doma. "Deti sa učia online, dostávajú úlohy, dostávajú nové učivo, to znamená, že nejako sa snažíme žiť normálny život," vysvetľuje. 

Život v meste sa však zmenil od základov. "V obchode boli veľmi prísne pravidlá vstupu. Púšťali dnu maximálne 10 ľudí. Každý pri pokladni musel dodržiavať meter odstupu. Keď jedna osoba vyšla, mohla vstúpiť ďalšia osoba," opisuje Monika. Koronavírus zasiahol aj bary a bistrá.

"Ak si chcete dať kávu, tak si nemôžete dať pri pulte, ako je v Taliansku zvykom, ale Vám ju prinesú," pokračuje Monika. Ešte pred uzavretím oblastí na severe však vraj mnoho ľudí nasadlo do vlakov a autobusov a vydalo sa smerom na juh, aby karanténe unikli. Podľa Zuzany, žijúcej na Sardínii z toho miestni obyvatelia nadšení nie sú. "Všetci sa presúvajú sem, aby sa uzatvorili tu. A tým pádom Sardínčania sa na nich hnevajú, že nie, my vás tu nechceme, lebo kto vie, kto tu príde," opisuje Zuzana. 

Zuzana vraj nenecháva nič na náhodu. "Ja s deťmi nevychádzam z domu, asi tak... Oddnes nepracujem, pracovala som, všetky tie moje som zrušila," dodáva Zuzana. Nečakaný problém riešia v talianskych väzniciach. Opatrenia, zamerané na zabránenie šírenia nákazy tam vyvolali vzbury, pri ktorých zomierali ľudia. K nepokojom došlo v dvadsiatich siedmych zariadeniach. Zahynulo pri nich najmenej osem ľudí, väčšina z nich v Modene. Počet nakazených, ale postupne aj vyliečených stúpa aj v ďalších krajinách v Európe aj vo svete. Doteraz sa koronavírusom nakazilo vyše 111 tisíc ľudí. Úrady však zároveň hlásia aj takmer 62 a pol tisíca vyliečených. Vyše tritisíc osemsto pacientov choroba pripravila o život. Počet chorých stúpa v Rakúsku, kde aktuálne evidujú 140 prípadov aj v Česku. Tam sa počet nakazených vyšplhal na tridsaťšesť. Pozitívne správy však prichádzajú z Číny, kde zaregistrovali iba štyridsať nových prípadov. Ani jeden z nich sa neobjavil za hranicami provincie Chu-pej.

Vypočujte si celý rozhovor s Monikou, ktorá býva neďaleko Milána:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy