Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Transplantácia 80 percent tváre znetvorenej pacientky trvala 22 hodín
Zdielať na
Zahraničie

Transplantácia 80 percent tváre znetvorenej pacientky trvala 22 hodín

Pri zákroku na klinike v Clevelande v americkom Ohiu transplantovali takmer všetky kostné štruktúry, svaly, cievy, nervy a tvárové tkanivo

Operácia trvala 22 hodín, uviedla dnes agentúra DPA. Pri zákroku na klinike v Clevelande v americkom Ohiu transplantovali takmer všetky kostné štruktúry, svaly, cievy, nervy a tvárové tkanivo. Výnimkou boli len očné viečka, čelo, spodná pera a brada.

REUTERS

Podľa agentúry AP pacientka nemala nos, podnebie, nemohla sama jesť a ani dýchať. Jej tvár vyzerala tak hrozne, že deti pri pohľade na ňu kričali a utekali preč.

Podrobnosti o operovanej žene a tiež príčina jej znetvorenia nie sú známe. "Zlepšenie kvality života pacienta patrí k najväčším úspechom lekára," povedala Siemionowová. Dodala, že ľudia so znetvorenou tvárou to majú v spoločnosti obzvlášť ťažké.

REUTERS

Pacientke sa darí dobre a nie sú známky o odmietaní novej tváre organizmom ženy, informovali chirurgovia z Clevelandu. Išlo o štvrtú transplantáciu tváre vo svete, doterajšie však neboli také rozsiahle.

"Musím vám povedať, aká bola šťastná, keď si mohla prejsť oboma rukami po tvári a cítiť, že má nos, že má podnebie," uviedla Siemionowová. Podľa jej slov si pacientka "len chce vyjsť von a byť neviditeľná v dave".

Prvou ženou na svete, ktorej transplantovali tvár, bola v roku 2005 Francúzka Isabelle Dinoireová. Vtedy 38-ročnú ženu napadol pes a znetvoril ju. Pacientka dostala spodnú časť tváre - nos, ústa a časť brady. Po 18 mesiacoch od operácie sa mohla znovu normálne smiať.

Druhým prípadom bol 30-ročný Číňan, ktorého v roku 2006 napadol medveď. Transplantovali mu dve tretiny tváre. Pacientovi nahradili líce, hornú peru, nos a jedno obočie.

Tretiu transplantáciu tváre v roku 2007 podstúpil 27-ročný Francúz s tzv. syndrómom "slonieho muža", čo je genetická deformácia. Transplantovali mu nos, ústa, bradu a časti líc.

Zdielať na

Najčítanejšie správy