Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Hystéria z koronavírusu? Ukrajinskí demonštranti útočili na prevezených Ukrajincov z Wu-chanu
Zdielať na

Hystéria z koronavírusu? Ukrajinskí demonštranti útočili na prevezených Ukrajincov z Wu-chanu

Archívna reportáž

Zvrejenili štúdiu o koronavíruse. Kto je najviac ohrozený? Dozviete sa v nasledujúcom videu

KYJEV / Ukrajinská polícia zadržala v noci na dnes 24 ľudí počas potýčok s obyvateľmi mestečka Novi Sanžary. Oznámil to denník Ukrajinska pravda.

Demonštranti protestovali proti rozhodnutiu úradov, ktoré v tamojšom sanatóriu umiestnili do karantény Ukrajincov a ďalších ľudí evakuovaných z čínskeho mesta Wu-chan. To je považované za miesto, odkiaľ sa začal šířit nový typ koronavírusu. V snahe ukľudniť situáciu sa ministerka zdravotníctva rozhodla pridať ku krajanom uväznených v karanténe.

"Nakoniec (demonštranti) vytvorili nepovolené barikády. Zapálili ohne, aby zabránili policajtom a autobusom v prístupe do sanatória. V dôsledku to prerástlo v otvorenú agresiu. Začali hádzať kamene a všetko, čo im padlo pod ruku. Polícia prijala všetky opatrenia, aby ukončila masové nepokoje," prehlásil policajný prezident Ihor Klymenko.

Polícia si nakoniec prístup do sanatória vynútila. Pri potýčkach s demonštrantmi bolo podľa polície zranených deväť strážcov zákona.

Vo štvrtok do Charkova na východe Ukrajiny priletelo z Wu-chanu celkom 72 ľudí: 45 Ukrajincov a 27 cudzincov. Štyroch ľudí s príznakmi infekcie nepustili do lietadla, dodal.

Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes sľúbil Ukrajinke, ktorá zostala vo Wu-chane kvôli svojmu psovi, že nájde spôsob, aby sa mohla vrátiť domov. "Viem, že ste zostala, pretože psa nevzali na palubu (lietadla s evakuovanými)... Nenecháme Vás tam," uviedol šéf štátu podľa agentúry Interfax.

Choroba spôsobená novým typom koronavírusu si už vyžiadala viac než dve tisícky životov a nakazených je viac než 75 000 ľudí.

Ukrajinská ministerka zdravotníctva Zorjana Skalecká v snahe rozptýliť obavy z nákazy a ukľudnit situáciu ohlásila, že se osobne pridá k evakuovaným v karanténe. "Strávim spolu s nimi nasledujúcích 14 dní v jednom priestore a za rovnakých podmienok. Dúfám, že moja prítomnosť ukľudni ako tých, čo sú v sanatóriu, tak aj ostatných," uviedla ministerka podľa agentúry Interfax. "Tí ľudia sú naši krajania, nie sú cudzí," dodala.

Každý siedmy nakazený pacient koronavírusom má šancu sa vyliečiť. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy