Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sociálna pracovníčka získala medailu za prácu, v ktorej za roky ukradla 15 miliónov eur
Zdielať na

Sociálna pracovníčka získala medailu za prácu, v ktorej za roky ukradla 15 miliónov eur

Archívna reportáž

Účtovníčka zo školy za jedenásť rokov spreneverila vyše stotisíc eur.

DÁNSKO / Dánsky súd má vydať rozsudok v prípade ženy obvinenej z krádeže 117 miliónov dánskych korún z vládneho rozpočtu.

Vyše 40 rokov "pomáhala" dánska pracovníčka sociálnych služieb Britta Nielsen ľuďom v núdzi. Vo svojej agende mala prerozdeľovanie financií pre nepočujúcich a ľudí s cystickou fibrózou. Namiesto pomoci sa ľudia dočkali sklamania. Neuveriteľných 25 rokov spreneverovala peniaze bez povšimnutia. Ako informovala BBC. Za svoje dlhoročné pracovné nasadenie získala od štátu v roku 2018 Striebornú medailu za zásluhy. Po tom čo polícia odhalila jej praktiky, utiekla do južnej Afriky, kde ju chytil Interpol a vydal naspäť do Dánska.

Tento prípad je neobvyklý pre Dánsko, krajinu medzinárodne obdivovanú pre jeho transparentnosť a pomerne nízku mieru korupcie.

Podľa časopisu Nordic Labor Journal počas obhajoby na súde tvrdila, že pre ňu bolo ľahké získať prostriedky a že neexistovali žiadne záruky na zastavenie zneužívania systému. Pani Nielsenová je teraz obvinená zo spreneverenia hotovosti a zúčtovania peňazí zo sociálnych projektov na svoj účet. "Bol to skvelý vtip, že môžete ľahko pridať svoje vlastné číslo účtu a potom odísť na Bahamy,“ informovala bývalá 65 ročná pracovníčka.

Aj na Slovensku máme pochybnosti so spreneverou štátnych financií. Pozrite si nasledujúce video : 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy