Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzi obeťami koronavírusu je aj riaditeľ nemocnice vo Wu-chane. Počet obetí stúpol na 1800
Zdielať na

Medzi obeťami koronavírusu je aj riaditeľ nemocnice vo Wu-chane. Počet obetí stúpol na 1800

PEKING / Počet obetí koronavírusu v pevninskej Číne stúpol na 1 868 a celkový počet potvrdených prípadov nákazy v krajine dosiahol 72 436, informovali čínske úrady. Ochoreniu pritom v utorok podľahol aj riaditeľ nemocnice v meste Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy.

Liou Č'-ming, ktorý pracoval ako neurochirurg, je prvým nemocničným riaditeľom, ktorý zomrel následkom epidémie. Jeho smrť opäť podnietila kritiku, podľa ktorej vládni predstavitelia nepodnikli dostatočné opatrenia na ochranu zdravotníckych pracovníkov v prvej línii. Mnohí z nich pritom čelia nadmernej záťaži a sú prepracovaní. Štátne médiá tiež v utorok informovali, že zdravotníckych pracovníkov, ktorí prídu o život v boji s epidémiou, oficiálne vyhlásia za mučeníkov.

Úrady zároveň vyvolali mierny optimizmus tvrdením, že u väčšiny nakazených vírus spôsobil len mierne ochorenie. Štúdia čínskeho centra na kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že viac ako 80 % sledovaných prípadov malo mierny priebeh. Od začiatku tohto mesiaca tiež údajne klesá počet nových prípadov. Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je ešte priskoro na to, aby sa dalo povedať, či tento pokles bude pokračovať. "Na stole sú ešte stále všetky scenáre," vyjadril sa počas tlačovej konferencie.

​Čínsky úrad v spomínanej štúdii sledoval 44 672 prípadov nákazy, ktoré v Číne potvrdili do 11. februára. Vážne symptómy ako zápal pľúc sa podľa nich prejavili u 14 % pacientov a kritický stav ochorenie vyvolalo u piatich percent. Úmrtnosť dosiahla 2,3 % - 2,8 % medzi mužmi a 1,7 % medzi ženami.

Ochorenie, ktoré dostalo názov COVID-19, sa objavilo v decembri vo Wu-chane, hlavnom meste provincie Chu-pej. Odvtedy sa už podľa údajov čínskych úradov viac ako 12 500 pacientov vyliečilo a prepustili ich z nemocníc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy