Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stovky migrantov sa zhromaždili na hraniciach Srbska s Maďarskom. Úrady odmietli ich vstup na územie EÚ
Zdielať na

Stovky migrantov sa zhromaždili na hraniciach Srbska s Maďarskom. Úrady odmietli ich vstup na územie EÚ

Archívna reportáž

BELEHRAD / Stovky migrantov, ktorí sa vo štvrtok zhromaždili na hraniciach Srbska s Maďarskom a požadovali vpustenie do Európskej únie, odviezli srbské úrady do záchytného centra na juhu krajiny. Dočasne uzavretý hraničný prechod Kalebija-Tompa je od opäť v prevádzke, uviedla srbská verejnoprávna televízia RTS.

Hraničný prechod uzavrela maďarská polícia po tom, čo sa v jeho blízkosti zhromaždilo 300 až 400 migrantov predovšetkým z Afganistanu, Pakistanu a Bangladéša. Maďarské úrady odmietli ich požiadavku vstupu na územie EÚ; migrantom sa do cesty postavil policajný kordón a doprava cez prechod bola prerušená.

​Srbská polícia v piatok medzi druhou a štvrtou hodinou rannou všetkých migrantov evakuovala autobusmi. Prevezení boli do prijímacieho centra v juhorsrbkom meste Preševo ​​blízko hranice s Macedónskom.

Podľa denníka Kurir sa o dianí na prechode ešte vo štvrtok večer prišiel na miesto osobne informovať srbský minister obrany Aleksandar Vulin. Uviedol, že ide o akciu ľudí "zmanipulovaných falošnými sľubmi mimovládnych organizácií" a že Srbsko nedopustí, aby migranti Srbsko "rozhádali" so susedmi. Ako neopodstatnené rovnako odmietol sťažnosti časti utečencov na zlé podmienky v srbských zberných táboroch.

Cez Srbsko a Maďarsko v roku 2015 mierili do Európskej únie státisíce utečencov a migrantov z Blízkeho východu, predovšetkým zo Sýrie a Iraku, ale aj z ázijských krajín. Vláda silne protimigračne zameraného premiéra Viktora Orbána maďarské územie pre cestu do Európy uzavrela a nechala na hranici so Srbskom postaviť plot. Ten bol neskôr rozšírený aj na hranicu s Chorvátskom.

Orbán aj ďalší maďarskí vládni činitelia v poslednej dobe dôrazne upozorňujú na signály, ktoré podľa nich svedčia o možnom opätovnom zdvihnutí migračnej vlny mieriacej do EÚ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy