Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Keď týranie mohli znášať prababky a babky, mali by ho znášať aj súčasné ženy, tvrdia údajne v susednom Poľsku
Zdielať na

Keď týranie mohli znášať prababky a babky, mali by ho znášať aj súčasné ženy, tvrdia údajne v susednom Poľsku

ZAKOPANÉ / V susednom Poľsku existuje program na pomoc týraným ženám, ktorý funguje už takmer 15 rokov na celom jeho území. V jednom meste pri slovenských hraniciach však mestskí poslanci údajne tvrdia, že komplexnú pomoc pre obete domáceho týrania nepotrebujú. Vraj keď týranie mohli znášať prababky a babky, tak by ho mali znášať aj súčasné ženy.

Celý problém spočíva v prijatí všeobecne záväzného nariadenia, ktoré by doplnilo už jestvujúci zákon. Mestskí poslanci Zakopaného ho neschválili ani na trinástykrát.

Zakopané je pritom jediným mestom v Poľsku, kde takéto všeobecne záväzné nariadenie prijaté nebolo, a to aj napriek tomu, že zákon to prikazuje už od roku 2005.

Na vec sa pozrel teda dozorný orgán – v tomto prípade vojvoda. "Ten systém je nedotiahnutý a vytvára sa právne vákuum. Tým že uznesenie neprijali, musia ich suplovať iné orgány. Prípad je od roku 2012 na ústavnom súde, ale ten stále nerozhodol," uviedol Miroslaw Chrapusta z Malopoľského vojvodstva. 

Zákon pritom zriaďuje komplexnú právnu, finančnú, psychologickú, ale aj policajnú pomoc pre obete domáceho násilia. Reálne však v meste existujú iba dve z uvedených zložiek. Pre chýbajúce uznesenie tak všetko musí ostatné nahrádzať polícia.

"To, čo by mali robiť psychológovia či právnici, robia v Zakopanom policajti. Neznamená to, že ľudia nemajú žiadnu pomoc, len ju musia vyhľadať individuálne. Zákon pritom hovorí, že obetiam násilia sa poskytuje komplexná pomoc," vysvetlil hovorca polície Roman Wieczorek. 

So žiadosťou o vyjadrenie sme oslovili aj mestský úrad v Zakopanom. Odkázal nás na mestských poslancov, tí nám ale napokon neodpovedali. "Je jasné, že tu vládnu muži. Nielen v rodinách, ale aj v zastupiteľstve. Je jedno, aké majú argumenty. Týranie žien v rodinách v Zakopanom existuje, a keď im nepomôžu, ide podľa mňa o trestný čin," reagovala miestna novinárka Beata Jastrzebska. 

Krakovskému vojvodovi, zdá sa, ale dochádza so Zakopaným trpezlivosť. V hre je už aj rozpustenie mestského zastupiteľstva."Pokiaľ nedôjde k okamžitej náprave, bude nutné rozpustiť tamojšie zastupiteľstvo a v meste dosadiť úradnícku vládu, ktorá už veci zlegalizuje," potvrdil Miroslaw Chrapusta. 

Dvaja 16-roční mladíci na ulici napadli muža. Pri surovej bitke utrpel vážne zranenia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy