Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: V Austrálii vyhlásili výnimočný stav. Teploty stúpajú, požiaru sú väčšie
Zdielať na

VIDEO: V Austrálii vyhlásili výnimočný stav. Teploty stúpajú, požiaru sú väčšie

PERTH / Na juhovýchode Austrálie v štáte Nový Južný Wales vyhlásili sedemdňový výnimočný stav kvôli rozsiahlemu požiaru. Hasiči bojujú so stovkami ohnisiek a v mnohých prípadoch oheň nemajú stále pod kontrolou. Tri ohniská sú aj pri Sydney, ktoré je zahalené dymom.

Hasičom situáciu komplikuje vietor a tiež veľmi vysoké teploty, ktoré na niektorých miestach dosahujú 45 stupňov Celzia. V utorok padol priemerný teplotný rekord  -40 stupňov Celzia. Hasiči sa pokúšajú oheň stlmiť aj za pomoci vody, ktorú zhadzujú z vrtuľníka. Austrálski hasiči na svojom twitterovskom účte zverejnili fotku, ktorý zachytáva moment požiaru. Požiar je 80 km. južne od Sydney. Dostal sa až na železničnú trať a horí aj niekoľko domov. Záchranári vyzvali ľudí, aby nečakali do poslednej chvíle a evakuovali sa.  

"Najväčší problém nasledujúcich dní bude nepredvídateľnosť, úradujú silný vietor a veľmi vysoké teploty," vyjadrila sa premiérka štátu Gladys Berejiklian. Do boja s požiarom bolo nasadených doteraz 1700 hasičov, ktorí môžu pre výnimočnú situáciu donútiť ľudí k evakuácii či uzavrieť cesty. 

Posledný sedemdňový stav núdze vyhlásili úrady v štáte v polovici novembra. Za posledné mesiace zhoreli v Austrálii už okolo tri milióny hektárov krajiny. Zomreli šiesti ľudia a popolom ľahlo viac než 800 domov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy