Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Požiar autobusu si vyžiadal 20 životov, 13 sú zranení
Zdielať na
Zahraničie

Požiar autobusu si vyžiadal 20 životov, 13 sú zranení

Príčinou požiaru bola zrejme cigareta

Z doterajších poznatkov vyšetrovateľov vyplýva, že technickú poruchu autobusu možno ako príčinu takmer s určitosťou vylúčiť. Naopak, pravdepodobným sa zdá, že požiar vznikol po tom, čo si na toalete jeden z cestujúcich tajne zapálil cigaretu.

bild.de

Keď sa otvorili dvere WC, z ktorého sa dymilo, plamene sa rýchlo rozšírili do interiéru autobusu. Prečo sa tak stalo, to musí objasniť ďalšie vyšetrovanie.

Predstaviteľ firmy, ktorej približne štvorročný autobus typu Mercedes-Benz 350 patril, uviedol, že si celú tragédiu dokáže zdôvodniť iba tak, že jeden z pasažierov zaspal na toalete pri fajčení a spôsobil tak požiar, dymenie a pri otvorení záchodových dverí rozšírenie plameňov mimoriadnou rýchlosťou na zvyšok vozidla. Autobus bol podľa jeho slov úplne v poriadku.

bild.de

Keďže pohyb mnohých, zväčša starších cestujúcich bol zrejme limitovaný, o čom svedčí prítomnosť pomôcok pre chôdzu vo vraku, dve desiatky z nich nedokázali včas opustiť autobus a našli v ňom smrť. So sčasti vážnymi popáleninami previezli do nemocníc vodiča vo veku 45-80 rokov a 12 cestujúcich, z ktorých bol najmenej jeden človek aj v nočných hodinách v ohrození života.

Identifikácia plameňmi na nepoznanie znetvorených telesných pozostatkov obetí sa začala dnes po ich vytiahnutí z vraku.

bild.de

Podľa slov hovorcu krajinského ministerstva vnútra ju komplikuje aj skutočnosť, že na výlet za kávou do Halternu sa prihlásilo viac ľudí, než sa na cestu napokon vydalo. Znamená to, že zodpovedné orgány musia najskôr spresniť, kto vlastne v inkriminovanom čase vo vozidle dopravcu z Hannoveru skutočne sedel.

Prokuratúra začala vo veci konať voči neznámemu páchateľovi pre podozrenie z trestného činu zabitia z nedbalosti.

Na hasení požiaru sa spolupodieľalo viac ako 150 hasičov a ďalších príslušníkov zložiek záchranného systému. Diaľnica A2 bola až do skorých ranných hodín uzavretá.

bild.de

Utorkové nešťastie bolo najvážnejšou nehodou autobusu v Nemecku od septembra 1992, keď pri Donaueschingene v Čiernom lese prišlo o život 21 ľudí.

Zdielať na

Najčítanejšie správy