Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kuřimská kauza: Súd rozdal tyranom tvrdé tresty
Zdielať na
Zahraničie

Kuřimská kauza: Súd rozdal tyranom tvrdé tresty

Súd nedokázal pomenovať dôvody mučenia nevinných detí

V tzv. Kuřimskej kauze dnes súd rozdal aj ďalšie vysoké tresty: sestra Kláry, 35-ročná Kateřina Mauerová, má stráviť vo väzení so sprísneným režimom až desať rokov a 35-ročná Barbora Škrlová, ktorá sa napriek dospelému veku vydávala za dievčatko Aničku, má ísť do väzenia na päť rokov.

Krajský súd v Brne dnes udelil tresty aj ďalším trom zo šesťčlennej sektárskej skupiny, ktorá chlapcov - kvôli pochybnému cieľu prevýchovy - dlhodobo brutálne a sadisticky fyzicky a psychicky týrala. Brat Barbory, 25-ročný Jan Škrla dostal od súdu sedemročný trest, rovnako ako bývalá vychovávateľka z detského centra Paprsek, 28-ročná Hana Bašová.

Posledný zo skupiny trýzniteľov, 32-ročný Jan Turek, si od sudcu Krajského súdu v Brne Pavla Gőtha vypočul rozsudok s päťročným trestom odňatia slobody.
"Všetci sú vinní v tom, že v presne nezistenom čase na rôznych miestach v Brne, Kuřimi a Veverskej Bítýške, po predchádzajúcej dohode a s cieľom vytvoriť človeka so zlomenou vôľou, Ondřeja a Jakuba opakovane neprimerane psychicky a fyzicky týrali a držali v uzatvorených miestnostiach," konštatoval predseda súdu.

Obžalovaní nechávali deti zviazané a nahé na podlahe v tmavých a uzatvorených miestnostiach, kde jedli a vykonávali potrebu ako zvieratá. Trvalé následky môže u chlapcov zanechať aj mučenie v podobe surového bitia, pálenia, rezania a topenia.

Súd dnes vynášal rozsudky v neprítomnosti piatich obžalovaných, ktorí sa - až na Jana Turka - odmietli na závere procesu zúčastniť. Týraní bratia majú od šesťčlennej skupiny dostať aj finančné odškodnenie v celkovej výške viac ako pol milióna českých korún.

Aj po vynesení rozsudku zostáva mnoho nejasností. Vyšetrovanie polície, ktoré malo podobu vyše 6000 strán, a ani samotné súdne pojednávanie nedokázalo presne pomenovať dôvody a motívy týrania chlapcov. Obžalovaní chceli deti prinútiť až k otrockej poslušnosti a využiť to k istým náboženským cieľom.

Naďalej sa špekuluje o tom, že v pozadí bola náboženská sekta vedená otcom Barbory Škrlovej, Josefom. Ten však nielenže chýbal na lavici obžalovaných, ale nebol ani obvinený, a dokonca sa ho nepodarilo ani predvolať ako svedka, pretože sa dlhší čas zdržiava na neznámom mieste, pravdepodobne v cudzine.

Kauza podľa polície súvisí s radikálnou náboženskou sektou, ktorá sa pred rokmi odštiepila od oficiálne registrovanej náboženskej spoločnosti Hnutie Grálu.

Médiá v minulosti špekulovali o tom, že Barbora Škrlová sa mala v sekte stať akýmsi novým božstvom, nestarnúcim dieťaťom. Žena sa úspešne vydávala za dievčatko Aničku a neskôr v Nórsku za chlapca Adama aj vďaka tomu, že si v minulosti nechala chirurgicky odoperovať prsia.

Kuřimská kauza "praskla" vlani v máji čiste náhodne: sused Kláry Mauerovej, študentky špeciálnej pedagogiky, totiž pri prelaďovaní kamerového systému na monitorovanie dieťaťa naladil signál kamerového systému z vedľajšieho domu.

Keď sused Eduard Trdý na záberoch uvidel v šere na zemi malé nahé a zviazané dieťa, kontaktoval políciu. Súd na ženu následne uvalil vyšetrovaciu väzbu a jej deti, medzi ktoré polícia a sociálni pracovníci zarátali aj Aničku, alias Barboru Škrlovú, skončili v opatere brnianskeho sociálneho centra Klokánek. Škrlová už počas prvej noci z centra utiekla a pátranie po nej bolo neúspešné. Neskôr jej stopu objavili až v Nórsku, kde sa vydávala za chlapca Adama.

Viac sa dozviete vo večerných KRIMI NOVINÁCH TV JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy