Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Snemovňa reprezentantov uznala genocídu Arménov. Krok je tvrdou ranou Turecku
Zdielať na

Snemovňa reprezentantov uznala genocídu Arménov. Krok je tvrdou ranou Turecku

Archívna reportáž

Pápež označil zabíjanie Arménov za prvú genocídu 20. storočia

WASHINGTON / Americká Snemovňa reprezentantov odhlasovala drvivou väčšinou uznanie masového vyvražďovania Arménov osmanskými Turkami za genocídu. Krok je tvrdou ranou Turecku v súvislosti s jeho inváziou na severe Sýrie.

Historici odhadujú, že v čase prvej svetovej vojny zomrelo okolo 1,5 milióna Arménov, čo mnohí považujú za prvú genocídu 20. storočia. Turecko toto označenie aj počet mŕtvych spochybňuje a zabitých považuje za obete občianskej vojny.

Nezáväznú rezolúciu schválila snemovňa v pomere hlasov 405:11. Americkí zákonodarcovia ostro odsudzujú operáciu Ankary proti Kurdom na turecko-sýrskom pohraničí.

Snemovňa následne schválila uznesenie, v ktorom prezidenta Donalda Trumpa vyzýva, aby na Turecko kvôli ofenzíve v severnej Sýrii uvalil sankcie. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu obe rezolúcie na twitteri odsúdil. Americkú vládu vyzval, nech zváži ďalšie kroky, ktoré by mohli poškodiť vzájomné vzťahy oboch krajín.

Cavusoglu napísal, že Turecko svojou terajšou ofenzívou v pohraničnom pásme v severovýchodnej Sýrii zmarilo "veľkú hru" a hlasovanie americkej Snemovne reprezentantov malo byť pomstou za túto operáciu.  

Pomsta za zmarenie veľkej hry 

"Tí, ktorých plány prišli navnivoč, sa obrátili k zastaralým rezolúciám. Tie skupiny, ktoré sa domnievajú, že sa tak pomstia, sa mýlia. Toto hanebné rozhodnutie tých, čo v politike zneužívajú históriu, je pre našu vládu a ľud nezákonné a neplatné," napísal šéf tureckej diplomacie na twitteri. 

Prípadné sankcie by sa podľa Çavuşoglua priečili spojenectvu Ankary a Washingtonu v NATO. Podľa tureckého rezortu obrany sa sankcie ďalej nezlučujú s podmienkami päťdňového prímeria, ktoré 17. októbra Turecko a Spojené štáty ohľadom severnej Sýrie uzavreli.

O šesť dní neskôr vyjednalo dohodu o prímerí Turecko s Ruskom. Trump deň potom oznámil odvolanie sankcií, ktoré Washington na Ankaru uvalil po vpáde na severovýchod Sýrie. 

Operácia Prameň mieru 

Turecko tu 9. októbra spustilo operáciu Prameň mieru, ktorej cieľom bolo vytlačiť zo sýrskeho pohraničia kurdskej milície YPG, ktoré Ankara považuje za teroristov.

YPG pritom pomáhali Spojeným štátom v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. V súvislosti s tureckou ofenzívou čelilo USA kritike, že túto operáciu umožnili, keď pred jej začatím oznámili odsun svojich vojakov zo severu Sýrie. 

Prvá genocída 20 storočia 

Masaker Arménov za prvej svetovej vojny považuje za genocídu viac ako 20 krajín sveta. Predvlani v apríli ho za genocídu uznala aj česká Poslanecká snemovňa. Udalosti sú označované za prvú cielenú snahu o likvidáciu iného etnika v 20. storočí. Turecko takýto výklad odmieta a tvrdí, že celková bilancia 1,5 milióna mŕtvych je nadhodnotená. Mŕtvych Ankara navyše považuje za obete občianskej vojny.

Turecko si predvolalo amerického veľvyslanca v Ankare Davida Satterfielda. Turecké ministerstvo zahraničia text dokumentu odsúdilo. Šéf tlačového odboru tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana varoval, že kongresmani ponesú zodpovednosť za zhoršenie bilaterálnych vzťahov. 

Vzťahy medzi Tureckom a USA sa čoraz väčšmi ochladzujú. Odhliadnuc od situácie ohľadom tureckej ofenzívy na severe Sýrie, ktorých cieľom sa stali Kurdi, vzťahy naštrbuje ďalšia téma - nákup ruskej vojenskej techniky. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy