Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Po 11. septembri sa veľa zmenilo. Podľa odborníka aj spôsob boja teroristov
Zdielať na

Po 11. septembri sa veľa zmenilo. Podľa odborníka aj spôsob boja teroristov

BRATISLAVA / V Spojených štátoch si pripomínajú udalosti z 11. septembra 2001. Svetové obchodné centrum a Pentagon sa stali terčom najväčšieho teroristického útoku v dejinách. Odvtedy sa, našťastie, nič v takomto rozsahu nestalo. Podľa odborníka boli teroristi nútení zmeniť spôsob boja. Obete teroristických útokov si v USA pripomenuli minútou ticha a údermi zvonov v čase nárazov lietadiel.

Skupina 19 teroristov v ranných hodinách pred 18 rokmi uniesla štyri dopravné lietadlá plné civilistov. Dve lietadlá narazili do budov Svetového obchodného centra v New Yorku. Tretie do budovy Pentagonu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo do neobývanej oblasti v Pensylvánii. Pri samovražedných útokoch zahynulo spolu takmer 3000 ľudí. "Je taký odklon od prípravy veľkých teroristických útokov, ktoré sa dajú ľahšie odhaliť," uviedol odborník na terorizmus Jozef Klavec.

Nasvedčujú tomu ďalšie útoky, napríklad v roku 2004 pri bombových útokoch vo vlakoch smerujúcich do Madridu zahynulo takmer 200 ľudí. O rok neskôr v londýnskom metre umiera následky troch explózii 50 ľudí. V roku 2010 sa v rannej špičke v moskovskom metre odpálili dve atentátničky. O život pripravili 40 ľudí.

Po každom takomto útoku sa prehodnocuje teroristická hrozba aj v ostatných krajinách.

Stupeň teroristického ohrozenia alebo jeho zmena sa vyhlasuje rozhodnutím ministra vnútra. Platia štyri stupne teroristického ohrozenia, a to nízky, zvýšený, vysoký a kritický. "V súčasnosti máme druhý stupeň teroristického ohrozenia, čo neznamená, žeby sa mali občania tejto krajiny niečoho obávať," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Hlavným dôvodom prečo začali teroristi útočiť samostatne je, aby ich nebolo možné odhaliť a útoku zabrániť. Odborník na terorizmus upozorňuje aj na predčasnú radosť z porážky Islamského štátu.
"Niektorí jeho členovia sa totiž znova preskupujú a premiestňujú do ťažšie kontrolovateľných území. Ide o to, aby sa nesformovali potomci Al-Káidy alebo Islamského štátu, teda tá ďalšia generácia, takže v tomto vidím tie riziká," uviedol Klavec. 

Do Európy sa podľa odborníka na terorizmus plánuje vrátiť takmer 4 000 džihádistov. Ide o osoby, ktoré tam odišli v posledných rokoch. Nie je tak vylúčené, že prešli radikalizáciou a predstavujú tak bezpečnostné riziko. Je úlohou spravodajských služieb odhaliť ich spomedzi ľudí, ktorí v Európe hľadajú skutočné útočisko. "Zatiaľ nemáme informácie, ktoré by smerovali k našej krajine a ktoré by znamenali ohrozenie našich občanov," dodal Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy