Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Švédsku sa roztápa najvyšší vrchol krajiny. Každý rok zmizne približne meter
Zdielať na

Švédsku sa roztápa najvyšší vrchol krajiny. Každý rok zmizne približne meter

Archívna reportáž

Globálne otepľovanie robí divy s viacerými ľadovými poľami či vrcholmi. Pozrite si archívnu reportáž

BRATISLAVA / Globálne otepľovanie je celosvetovou témou. Následky otepľovania mnohí popierajú, no dôkazov je čím ďalej, tým viac. Hora Kebnekaise na severe Švédska prišla o titul najvyššieho vrcholu krajiny. Dôvodom je roztápanie sa ľadovca na jej vrchole.

"Je to celkom symbol. Veľmi jasný signál všetkým vo Švédsku, že sa veci menia," uviedla pre The Guardian profesorka geografie Stockholmskej univerzity Gunhilda Rosqvist. Turistami vyhľadávaný vrchol stojí približne 150 kilometrov za polárnym kruhom. Okrem južnej má aj severný špic, ktorý ľadovec nepokrýva. 

Od prvého merania, ktoré prebehlo v roku 1880, bol vždy južný vrchol vyšší. V tomto roku ale tím profesorky Rosquist zistil, že je to zrazu naopak. Zatiaľ čo severný vrchol meria 2096,8 metrov, južnný má 2095,6 metrov. Podľa profesorky je južný štít v súčasnosti najnižší v dejinách. Od 60. rokov 20. storočia sa "scvrkol" o 24 metrov. "Takmer všetky zmenšenia sa odohrali v posledných dvoch desaťročiach, kedy ľadovec strácal v priemere meter za rok," upozorňuje profesorka s tým, že sa zrejme prichádzajúcou zimou opäť navýši, no jeho topenie už je trendom a bude to tak pokračovať. 

Za najväčšie ohrozenie považuje Rosqvist horúce letné mesiace. Švédsko v tomto roku zažilo historicky najteplejší máj a júl. Teploty sa vyšplhali o viac ako 10 stupňov nad bežné hodnoty. "Nepotrebujeme žiadne ďalšie symboly. Nepotrebujeme vŕšiť dôkazy. Klimatické zmeny môžeme vidieť pred našimi očami a musíme s tým niečo robiť," uviedla. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy