Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Holandsku chcú zlegalizovať eutanáziu pre starších ľudí, ktorých už život nudí
Zdielať na

V Holandsku chcú zlegalizovať eutanáziu pre starších ľudí, ktorých už život nudí

Zdroj: ISIFA/ilustračné

AMSTERDAM / V Holandsku bude parlament rokovať o návrhu zákona liberálnej demokratickej strany D66 o eutanázii pre starých ľudí. Význam zákona spočíva v tom, že má umožniť starším ľuďom, ktorých už život nebaví, dobrovoľne sa rozhodnúť pre dátum svojej smrti.

Strana D66 je súčasťou vládnej koalície a môže prichádzať s vlastnými návrhmi zákonov. O návrhu liberálov informoval spravodajský web aktuality.sk s odvolaním na spravodajský server DutchNews.nl.  Poslankyňa tejto liberálnej strany a šéfka stáleho výboru holandského parlamentu pre zahraničné veci Pia Dijkstrová v rozhovore pre denník Algemeen Dagblad uviedla, že návrh zákona o asistovanej samovražde plánuje predložiť začiatkom budúceho roka plánuje predložiť. Podľa vyjadrení Dijkstrovej členovia vlády už skúmajú možnosti asistovanej samovraždy pre ľudí, ktorých život už nudí. 

Poslankyňa si myslí, že situáciu je potrebné riešiť rýchlo, no minister zdravotníctva Hugo de Jonge koná presne naopak. "Minister zjavne cíti menej naliehavosti ako ja," skonštatovala. Zároveň zdôraznila, že "veľmi starí ľudia, ktorí už majú dosť života, by mali mať možnosť zomrieť, keď sa sami rozhodnú".
Holandsko eutanáziu legalizovala už v roku 2002 pre osoby staršie ako 12 rokov, ktoré sú vystavené neznesiteľnému utrpeniu, a želajú si zomrieť na základe vlastného uváženia. Vždy sa pritom ale vyžaduje stanovisko dvoch nezávislých lekárov, že požadované podmienky boli splnené.  Následne v roku 2015 Holandská spoločnosť pre dobrovoľnú eutanáziu rozbehla kampaň s cieľom sprístupniť "smrtiacu pilulku" starším ľuďom, ktorí chcú ukončiť svoj život.  

Pozrite si príbeh vedca, ktorý sa v 104 rokoch rozhodol pre eutanáziu:

Najčítanejšie správy