Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babiš dostal k oslave svojich 65. narodenín poriadny darček. Podľa neoficiálnych informácii stiahli stíhanie v kauze Čapí hnízdo
Zdielať na

Babiš dostal k oslave svojich 65. narodenín poriadny darček. Podľa neoficiálnych informácii stiahli stíhanie v kauze Čapí hnízdo

PRAHA / Český premiér slovenského pôvodu oslavuje 65 rokov. Nuž a k jubileu dostal podľa neoficiálnych informácií darček v podobe zastavenia trestného stíhania pre korupciu na farme Čapí hnízdo. Rozhodnutie štátneho zástupcu však ešte posúdi vedenie Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Ako prvý prišiel s touto informáciou Denník N, podľa denníku štátny zástupca navrhol zastaviť stíhanie všetkých obvinených v kauze Čapí hnízdo. Medzi stíhanými bol aj český predseda vlády Andrej Babiš. Ten ráno na svojej jubileum trávil čas pri deťoch v škole v Roudné. "Keď to tak bude, ako to hovoria médiá, tak určite budem mať radosť., ale ja takú informáciu nemám," tvrdí Babiš. 

Kauza sa tiahne 4 roky. Farma Čapí hnízdo dostala dotáciu 50 miliónov, ukázalo sa ale, že bola určená pre malé a stredné podniky. Európske peniaze vrátil a premiérovi hrozilo 10 rokov za korupciu. Štátny zástupca mal lehotu na uzavretie prípadu do soboty, podľa Denníka N zmenil názor a stíhanie u všetkých zastavil. "Pokiaľ sa niekto snažil ovplyvňovať štátneho zástupcu, tak to boli predsa demonštranti na Letnej, to boli demonštranti na Václaváku. Všetci hovorili, že Babiš patrí do väzenia," argumentuje český premiér. 

Štátne zastupiteľstvo to odmietlo potvrdiť, podľa neho nemusí byť verdikt konečný. "Obsah rozhodnutia nie je možné v tejto chvíli komentovať, jedná sa len o akýsi procesný posun vo veci a nie, že by bolo už rozhodnutie vydané a doručované účastníkom, prípadne súdu. Jedná sa teda o fázu, kedy sa vedúci štátny zástupca bude zaoberať o dôvodnosti tohto rozhodnutia a či toto rozhodnutie vychádza zo skutočností, ktoré sú uvedené v spisovom materiáli," informuje Aleš Cimbala, hovorca pražského štátneho zastupiteľstva. 

Medzi opozičnými politiky to vzbudilo ostrú kritiku

Podľa nich Česká republika stráca v očiach zahraničia dôveryhodnosť. "Tá dôvera bude podlomená, veľká časť verejnosti nikdy neuverí, že to nebolo pod tlakom premiéra, na základe konfliktu záujmov premiéra," myslí si poslanec strany TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Spis o viac ako 10 000 stranách teraz leží u hlavného žalobcu. Ten rozhodne, či prípadné zastavenie trestného stíhania je odôvodnené, čo môže trvať týždne i mesiace. Podľa štatistík je v Čechách zastavené jedno trestné stíhanie zo sto. Únia žalobcov bude od štátneho zástupcu chcieť vysvetlenie, prečo v kauze z ničoho nič toľko otočil.

"Ak štátny zástupca zmenil svoj pôvodný právny názor, dá sa očakávať, že takéto rozhodnutie bude presvedčivo odôvodnené, a to aj vzhľadom k doterajšej dĺžke trestného konania," uvádza sa v stanovisku Únie štátnych zástupcov. 

Vláda Andreja Babiša vyhnala ľudí až do ulíc. Na pražskej Letenskej pláni sa podľa organizátorov zišlo v júni viac ako 350 tisíc ľudí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy