Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hurikán Dorian udrel na Bahamy, pustošil domy a bral strechy
Zdielať na

Hurikán Dorian udrel na Bahamy, pustošil domy a bral strechy

BAHAMY / Hurikán Dorian zasiahol súostrovie Bahamy. Ešte pred tým zosilnel na 5., najvyšší stupeň. Sprevádza ho vietor o rýchlosti skoro 3 000 kilometrov za hodinu, ktorý na bahamskom ostrove Great Abaco strhával strechy a elektrické vedenie. Informovala o tom agentúra AP. Dorian je podľa televízie CNN svetovo najsilnejšou búrkou tohto roka. Na Bahamách zrejme spôsobí obrovské škody. Floride sa možno jeho stred vyhne.

Hurikán Dorian pokračoval v noci z nedele na pondelok v pomalom prechode cez severnú časť súostrovia Bahamy. Jedna z najsilnejších atlantických búrok v histórii na ostrovoch strhávala strechy domov, prevracala autá, zrážala stromy a stožiare elektrického vedenia a spôsobila rozsiahle záplavy. Hurikán v nedeľu zosilnel na 5., najvyšší stupeň s víchorom o rýchlosti takmer 300 kilometrov za hodinu. 

Počas noci zoslabil na 265 kilometrov za hodinu, úrady na Bahamách ale vyzvali občanov, aby zostali na bezpečnejších miestach. "Došlo k obrovským škodám na majetku a na infraštruktúre. Našťastie zatiaľ nemáme správy o žiadnych stratách na životoch," prehlásila v nedeľu predstaviteľka bahamského ministerstva cestovného ruchu a letectva Joy Jibrilu.

​Pre ostrov Abaco vydali úrady rozhodnutie o povinnej evakuácii už v sobotu. Objavujú sa ale správy, že desiatky ľudí príkaz nepočúvli. V mestečku Sweetings Cay zostalo podľa AP 32 ľudí. Spravodaj televízie CNN uviedolm, že z Grand Cay, ktoré má asi 400 obyvateľov, odišlo len 88 ľudí. 

Trasa hurikánu sa neustále upresňuje. Pôvodoné projekcie predpokladali, že zasiahne americkú pevninu, tie najnovšie uvádzajú, že po prechode cez Bahamy naberie hurikán severný a následne severovýchodný kurz a že jeho stred zostane nad morom. Pri postupe k Georgii a k Severnej e Južnej Karolíne bude slabnúť. Kedy sa začne stáčať, ale nie je jasné, takže možnosť, že Floridu zasiahne, stále nie je vylúčená. 

Aktuálne platí príkaz na evakuáciu v troch floridských okresoch a vedenie letiska v Orlande podľa agentúry AP znova uvažuje o tom, že v pondelok zastaví prevádzku. "Ešte nemáme vyhraté," varoval guvernér Floridy Ron DeSantis. 

"Teraz už dosiahol piatu kategóriu, Zdá sa, že je to jeden z najväčších hurikánov, aký sme kedy videli a to je problém," povedal mediám o hurikáne Dorian prezident Donald Trump. Dodal, že situáciou sa zaoberá veľa skvelých ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy