Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Macron schladil Merkelovej zhovievavý prístup k Johnsonovi. Rokovanie o írskej poistke odmieta
Zdielať na

Macron schladil Merkelovej zhovievavý prístup k Johnsonovi. Rokovanie o írskej poistke odmieta

Archívna reportáž

Je Slovensko pripravené na tvrdý brexit? Čo pre nás znamená? Pozrite si archívnu reportáž

PARÍŽ / Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretne s britským premiérom Borisom Johnsonom. Niekoľko hodín predtým bagatelizoval možnosť vyriešenia problému írskej poistky, ktorý načrtla v stredu nemecká kancelárka Angela Merkel.

Tá počas stredajšej schôdzky s Johnsonom v Berlíne naznačila, že do brexitu plánovaného 31. októbra by sa dalo nájsť riešenie týkajúce sa spornej írskej hranice, ak na ňom všetky strany tvrdo zapracujú. "Môžeme byť schopní ho nájsť počas nasledujúcich 30 dní, prečo nie," skonštatovala Merkelová.

Johnson povedal, že je "viac než spokojný" s týmto "horúcim časovým plánom". Neskôr v stredu sa ale Macron vyjadril, že otvorenie rokovaní o tejto téme "nie je možné".

Merkel pripustila vyjednávanie

Dohodnutý odchod Veľkej Británie z Európskej únie je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ešte stále možný, aj napriek tomu, že na dohodu, ktorá by uspokojila obe strany, nezostáva veľa času. Kancelárka v stredu pred bilaterálnymi rokovaniami s britským premiérom Borisom Johnsonom v Berlíne naznačila, že pred britským vystúpením z európskeho bloku, ktorý je naplánovaný na 31. októbra, by sa dalo nájsť riešenie na spornú otázku írskej hranice, ak na ňom všetky strany tvrdo zapracujú.

Johnson zase pred novinármi uznal, že je na nich, aby predložili riešenia pre hranicu Severného Írska a zároveň privítal "vražedný časový plán 30 dní", ktorý navrhla Merkelová. "Existuje veľa riešení, ktoré sú ponúkané a už sa o nich diskutovalo. Nemyslím si, že ich britská vláda za posledné tri roky veľmi aktívne navrhovala," povedal politik.

Británia a zvyšná európska dvadsaťsedmička sa sporia o klauzulu v dohode o brexite, ktorá sa týka írskej poistky. Tá má zabrániť návratu tvrdých hraníc a hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom. Johnson žiada jej zrušenie, zatiaľ čo Brusel ju považuje za nevyhnutný nástroj na zachovanie integrity jednotného európskeho trhu.

Po neúspešnom postupe s brexitovou dohodou nastúpil na miesto premiérky Theresy May Boris Johnson, ktorý je zástancom brexitu s dohodou či bez nej. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy