Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump chce zrušiť automatické prideľovanie občianstva novorodencom. Neváha obísť Kongres
Zdielať na

Trump chce zrušiť automatické prideľovanie občianstva novorodencom. Neváha obísť Kongres

Archívna reportáž

Trump si už niekoľkokrát vyslúžil kritiku aj na domácej pôde. Naposledy, keď sa slovne pustil do poslankýň. Pozrite si archívnu reportáž

WASHINGTON / Americká vláda sa začala vážne zaoberať myšlienkou, že zruší automatické právo na americké občianstvo pre osoby, ktoré sa v USA narodia rodičom bez amerického občianstva. Donald Trump tento zámer oznámil novinárom v Bielom dome. O právo na občianstvo USA by mohli prísť aj ľudia, ktorí sú na území USA nezákonne, doplnil Trump. 

"Veľmi vážne o tom uvažujeme. Prekročíte hranice, máte dieťa a gratulujeme, dieťa je teraz občanom USA. Úprimne povedané, je to absurdné," konštatoval pred novinármi prezident. Minulý rok Trump americkým novinárom povedal, že automatické priznávanie občianstva novorodencom zruší exekutívnym príkazom, teda bez súhlasu Kongresu. Experti ale pre agentúru Reuters uviedli, že by bol takýto postup v rozpore s ústavou. 

Podľa dodatku 14. americkej ústavy dostávajú americké občianstvo "všetky osoby narodené alebo naturalizované v Spojených štátoch". Úrady USA dodatok bežne prekladajú ako povinnosť priznať občianstvo všetkým osobám narodeným v krajine, a to bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú ich rodičia občanmi USA, alebo či žijú v Spojených štátoch legálne. 

Prezident Trump v stredu zrušil svoju cestu do Dánska, pretože tamojší najvyšší predstavitelia odmietli jeho návrh o kúpu Grónska. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy