Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pľúca Zeme v plameňoch. Za necelý týždeň zaznamenali v Amazonke viac ako 9500 požiarov
Zdielať na

Pľúca Zeme v plameňoch. Za necelý týždeň zaznamenali v Amazonke viac ako 9500 požiarov

AMAZONSKÝ PRALES / Zelené pľúca Zeme sú v plameňoch. Počet lesných požiarov v Amazonskom pralese sa vyšplhal na takmer 73 000, čo je pre oblasť smutný rekord. Plamene sa dostávajú aj za hranice.

Len za uplynulý týždeň zaznamenali satelitné snímky viac ako 9500 požiarov na rôznych miestach. Od minulého roka sa tak počet lesných požiarov zvýšil o 84 percent. O náraste informoval brazílsky Národný ústav pre výskum vesmíru. Brazílsky štát Amazonas vyhlásil v južnej časti stav núdze. Dym sa šíri aj do ostatných štátov a prekročil aj hranicu s Peru.

Národný ústav pre výskum vesmíru uviedol, že za väčší počet požiarov nemôže len sucho či klimatické zmeny. Prispieva k nim podľa odborníkov aj nelegálny výrub a vypaľovanie lesa za účelom získania poľnohospodárskej pôdy.

Pre požiare v štátoch Amazonas a Rondonia sa v pondelok na hodinu mesto Sao Paulo zahalilo do tmy. Silný vietor a studený front tam zaiesli dym z lesných požiarov. Od plameňov je pri tom mesto vzdialené viac ako 2700 kilometrov. 

Štatistiky ústavu INPE ale brazílsky prezident Jair Bolsonaro zľahčuje. "Hovorili mi kapitán motorová píla a teraz som Nero, pretože zapaľujem Amazonku, ale máme predsa obdobie požiarov," komentoval prezident. 

Zelené pľúca planéty dostávajú zabrať

Amazonský dažďový prales je označovaný za "zelené pľúca" planéty, pretože zohráva kľúčovú úlohu v pohlcovaní skleníkových plynov, ktoré prispievajú k zmenám klímy. Prales, z ktorého sa 60 percent nachádza na území Brazílie, ohrozuje predovšetkým výrub a vypaľovanie stromov. 

Obavy ekológov o Amazóniu sa zvýšili po tom, čo do úradu brazílskeho prezidenta nastúpil krajne pravicový politik Bolsonaro, ktorý sa netají uprednostňovaním ekonomických záujmov pred ekologickými a ktorý sa chystá, okrem iného, legalizovať ťažbu nerastov v domorodých rezerváciách v Amazónii. 

Bolsonaro nedávno označil za nepravdivé alarmujúce údaje ústavu INPE o odlesňovaní Amazónie. Pre spor s prezidentom potom skončil v úrade šéf ústavu Ricardo Galvao.

Pre neekologickú politiku Bolsonarovej vlády tento mesiac Nemecko oznámilo, že obmedzí financovanie ekologických projektov v Amazónii. Bolsonaro potom prostredníctvom novinárov nemeckej kancelárke Angele Merkel odkázal, aby si svoje peniaze nechali a použili ich na zalesňovanie svojej krajiny. Po Nemecku oznámilo zastavenie financovania nových projektov aj Nórsko, ktoré už minulý rok objem peňazí obmedzilo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy