Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dvaja muži uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v Tatrách. Záchranári ich hľadajú už 3 dni
Zdielať na

Dvaja muži uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v Tatrách. Záchranári ich hľadajú už 3 dni

TATRY / Desiatky záchranárov už od víkendu bojujú o život dvoch jaskyniarov, ktorí uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni na poľskej strane Tatier. Prístupovú cestu zaplavila voda, ktorá ich odrezala od sveta. Štvorici ich kamarátov sa podarilo dostať na povrch, odkiaľ privolali pomoc. V akom stave sú nezvestní, zatiaľ, známe nie je.

Medzi záchranármi sú podľa televízie TVN 24 aj štyria Slováci. "Skupina záchranárov pracovala na mieste aj celú noc. K rozšíreniu chodieb použili pyrotechnický materiál," uviedla televízia. Záchranári si v jaskyni musia poradiť s vlhkom, chladom a stiesneným priestorom. Chodby sa postupne zužujú na 30-40 centimetrov. Experti sa ich snažia rozšíriť pomocou mikrovýbuchov, a to kvôli predpokladom, že zoslabnutých jaskyniarov bude nutné vyniesť na nosítkach. 

"Obávame sa o ich život," povedal náčelník záchranárov Ján Krzysztof. Jaskyniari zostali uväznení asi 500 metrov pod vchodom do jaskyne. Na záchrannej akcii sa podieľajú členovia tatranskej horskej služby, hasiči z Krakova a tiež banícki a armádni experti na výbušniny používané v doloch. "Nevieme presne kde sa nachádzajú. Išli totiž do nepreskúmanej časti jaskyne. Teraz sa snažíme prejsť asi 30 metrový úsek, kde predpokladáme, že by mohli byť, ale či tam sú, to nevieme," vyjadril sa Jan Krzystof. 

Odborníci sa ale obávajú, že jaskyniari sú podchladení. Ich kolegovia ale tvrdia, že majú so sebou ochrannú fóliu pred stratou tepla. Teplota v jaskyni sa pohybuje len okolo 4 stupňov Celzia. "Nevieme ani v akom sú stave. Išla tam ďalšia skupina, snažia sa ich vyprostiť. Kade čo sa už skúšalo ale, zatiaľ, sa nám nedarí," povedal Michal Pipta, pyrotechnik a jaskyniar HZS. 

"Je to výnimočná situácia. Takýto prípad sa nestal 20 až 30 rokov,"  povedal pre poľskú rozhlasovú stanicu tajomník zväzu poľských horolezcov Marek Wierzbowski. 

V Thajskej jaskyni, kde uviazlo niekoľko malých futbalistov, vznikne múzeum: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy