Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V dovolenkovom raji vyhlásili epidémiu tropickej horúčky. Prenášajú ju komáre
Zdielať na

V dovolenkovom raji vyhlásili epidémiu tropickej horúčky. Prenášajú ju komáre

Archívna reportáž

Nebezpečná choroba sa objavila aj inom dovolenkovom raji. O ktorý ide? Pozrite si reportáž.

MANILA / Na obľúbenom ostrove Filipíny vyhlásilo ministerstvo zdravotníctva epidémiu tropickej horúčky známej ako "Dengue". Od polovice júla tohto roka sa ňou nakazilo viac ako 146-tisíc ľudí a 622 z nich zomrelo.

Počet prípadov nákazy je o 98 percent vyšší než za rovnaké obdobie minulý rok, informovala agentúra AP. Vírus dengue prenášajú práve komáre, s ktorými boli začiatkom leta problémy aj u nás Slovensku. 

Táto tropická horúčka sa prejavuje vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a nevoľnosťami. Ak dôjde ku krvácaniu, môže to znamenať aj smrť. Ročne sa ňou nakazí na celom svete až 400 miliónov ľudí. Nárast počtu prípadov tejto horúčky podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hlásia aj ďalšie krajiny  juhovýchodnej Ázie. 

Malajzia zaznamenala do konca júla 62 421 prípadov, vrátane 93 smrteľných. Vietnam za rovnaké obdobie ohlásil viac ako 81 tisíc prípadov nákazy a štyri úmrtia. Bangladéš zase od začiatku roka 2019 čelí najhoršej epidémii horúčky dengue vo svojej histórii, ktorá si vyžiadala už 14 obetí a viac ako 15 tisíc nakazených. 

Zlatá horúčka ohrozuje Afriku. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy