Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Ďalšia reforma pre jednoduchší život. Ženy v Saudskej Arábii môžu cestovať bez povolenia mužov
Zdielať na

Ďalšia reforma pre jednoduchší život. Ženy v Saudskej Arábii môžu cestovať bez povolenia mužov

Archívna reportáž

Pred rokom dostali ženy v Saudskej Arábii právo šoférovať. Pozrite si archívnu reportáž

RIJÁD / Saudská Arábia prišla s ďalšou reformou, ktorá rozširuje doteraz veľmi obmedzené práva žien, ktorým vláda umožňuje cestovať do zahraničia bez súhlasu mužov. Séria v piatok zverejnených vládnych dekrétov rozširuje ženské práva v záležitostiach spojených s rodinou.

Postavenie žien v konzervatívnej sunnitskej monarchii patrí k najhorším v rámci tradične patriarchálnych moslimských krajín. Korunný princ Muhammad bin Salmán ale v posledných rokoch nastolil kurz miernych reforiem. Od minulého roka už napríklad ženy v Saudskej Arábii môžu šoférovať autá. Salmán tiež prehlásil, že nemusia nosiť dlhé šaty zahaľujúce celé telo. 

Piatkový dekrét im umožňuje žiadať o cestovný pas a vyraziť do zahraničia bez povolenia opatrovníka, čo je väčšinou manžel, brat alebo syn. Nové pravidla umožňujú vydávanie pasu akémukoľvek občanovi krajiny, ktorý o neho požiada, vycestovať potom môže ktokoľvek starší ako 12 rokov. Ženy tiež môžu plniť úlohu opatrovníčky detí a môžu im dokonca vydať úradné dokumenty, ktoré súvisia s ich rodinami. 

Napriek reformám ale v krajine existuje stále mnoho činností, ktoré ženy v Saudskej Arábii robiť nemôžu, ako je napríklad založenie bankového účtu, podnikanie či podstúpiť plánovaný chirurgický zákrok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy