Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Rusku už horia viac ako dva milióny hektárov lesa, čo zodpovedá polovici rozlohy Holandska
Zdielať na

V Rusku už horia viac ako dva milióny hektárov lesa, čo zodpovedá polovici rozlohy Holandska

Na záberoch je vidieť situáciu v oblasti Aljašky a hovorkyňu WMO, ktorá prirovnáva množstvo vyprodukovaných emisií v arktickej oblasti ku množstvu, aké vypustí za rok Švédsko.

MOSKVA / Rozloha požiarov v Rusku prekročila dva milióny hektárov a dym z horiacich lesov na Sibíri dosahuje až do regiónov na Urale. Plocha zachvátená plameňmi zodpovedá približne štvrtine Česka alebo polovici Holandska.

Z plochy 2,256.983 hektárov, zasiahnutej plameňmi, sa najväčšia časť (2,109.815 milióna hektárov) podľa servera Newsru.com nachádza v tzv. oblasti kontroly, teda v ťažko dostupných a odľahlých miestach, kde zákon umožňuje požiare nehasiť, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody. "Na území Ruska sa k dnešnému dňu aktívne hasí 162 lesných požiarov na ploche 147.168 hektárov," poznamenal server Regnum

Horia lesy hlavne na Sibíri

V Irkutskej oblasti zúri 115 prírodných požiarov na ploche takmer pol milióna hektárov, v Jakutsku sa 134 požiarov rozšírilo na plochu viac ako tri štvrte milióna hektárov a 109 požiarov v Krasnojarskom kraji postihuje bezmála 900.000 hektárov.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie varuje, že v najbližších dňoch bude nebezpečenstvo požiarov pretrvávať vzhľadom k až tridsať stupňovým horúčavám, suchu a nárazom vetra. "Horí tajga, zvieratá utekajú do mesta," poznamenal autor záberov urobených v Jakutsku. "Požiare v postihnutých regiónoch spôsobili značné zhoršenie ekologickej situácie. Dym niekoľko dní dusí veľkú časť Sibíri," poznamenal Newsru.com.

Dym sa objavil aj na Urale, kde napríklad v Čeľabinsku sa ľudia podľa televízie dohadovali, či ide alebo nejde o bežný smog z priemyselných podnikov. Úrady ale uisťujú, že monitoring čistoty ovzdušia vo veľkých mestách nepreukázal prevýšenie koncentrácie škodlivých častíc. Odborníci ale varujú, že dôsledky znečistenia ovzdušia postihujú zdravie hlavne detí, seniorov, tehotných žien a pacientov so srdcovými problémami.

Len v júni uniklo toľko CO2 ako vypustí za rok Švédsko 

Ako pripomína Denník N, obrovské požiare sužujú nielen Sibír, ale aj Aljašku, Kanadu či dokonca Grónsko, čo masívne prispieva ku klimatickej zmene, keďže sa do ovzdušia dostáva dôsledkom požiarov množstvo oxidu uhličitého. 

Podľa informácií Svetovej meteorologickej organizácie uniklo v júni v ďaka množstvu požiarov v okolí arktickej oblasti do ovzdušia 50 megaton CO2, čo sú emisie, aké vypustí za rok Švédsko. 

V Grécku sa konal smútočný obrad za obete minulo-ročného ničivého lesného požiaru, ktorý si vyžiadal minimálne 102 ľudských životov. Viac vo videu: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy