Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zadržali celosvetovo hľadaného hackera. Ukradnúť mal viac ako 160 miliónov hesiel od kreditiek
Zdielať na

Zadržali celosvetovo hľadaného hackera. Ukradnúť mal viac ako 160 miliónov hesiel od kreditiek

Archívna reportáž

Slovensko nielen bojuje proti hackerom. Vychovávame ich aj na ochranu, viac v reportáži:

KYJEV / Ukrajinská kontrarozviedka SBU spolu s USA a Veľkou Britániou zadržali celosvetovo hľadaného hackera. Ten je v Spojených štátoch stíhaný za krádež najmenej 160 miliónov hesiel kreditných kariet. Jeho zadržanie oznámil šéf SBU Ivan Bakanov.

Podľa informácií agentúry AP je zadržaným Ukrajinec Mychajlo Rytikov, šéf rozsiahlej siete hackerov pôsobiacej z ukrajinskej Odesy viac ako 10 rokov. Hackerova skupina mala podľa šéfa kontrarozviedky SBU Bakanova desiatky členov a spolupracovníkov. Sústredila sa na služby poskytované užívateľom takzvaného darknetu, komplikovane prístupnej anonymnej časti internetu. 

Zaoberala sa aj priamymi útokmi na serveri v USA, Japonsko a v Európe. "Agenti SBU pri zásahu v Odese zadržali 150 serverov a stovky terabajtov dát, ktoré môžu byť použité ako dôkazný materiál, " vyjadril sa Bakanov. Podľa jeho slov Rytikovova skupina "nemohla fungovať bez kontroly a krytia zo strany ruských tajných služieb". Okrem toho sám Rytikov mal v Rusku absolvovať hackerský výcvik. 

V Spojených štátoch mu hrozí trest niekoľko desiatok rokov, jeho ďalší osud je ale nejasný, pretože USA a Ukrajina nemajú zmluvu o vydávaní zločincov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy