Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ničivé tornádo len pár kilometrov od slovenských hraníc spustošilo dedinu
Zdielať na

Ničivé tornádo len pár kilometrov od slovenských hraníc spustošilo dedinu

ZAKARPATIE / Ničivé tornádo, ktoré sa prehnalo Ukrajinou udrela najväčšou silou len pár kilometrov od slovenských hraníc. Lietali strechy aj zábradlia. Štáb TV JOJ bol priamo v obci, ktorú tornádo najviac spustošilo.

Tma, hluk a mohutný vír vyvracal stromy aj s koreňmi. Obyvatelia obce, ktorú spustošil mohutný vír hovoria o tom, že to bolo tornádo. "Mám 86 rokov ale niečo také strašné som ešte nevidela," povedala obyvateľka obce. 

Miestni obyvatelia hovoria, že im vietor porozbíjal okná, postrhával takmer všetky strechy v obci. Vo vzduchu lietali časti striech, zábradlia aj kamene. "Susedova strecha nám vybila okná na dome. Konštrukcia strechy sa zosunula o pol metra," uviedla obyvateľka. 

"Áno, bolo to tornádo. Bolo to potvrdené aj v databáze nebezpečného počasia. Vyskytlo sa iba šesť kilometrov východne od slovenských hraníc," uviedol meteorológ Daniel Cibula. Podľa neho sa dá očakávať, že tieto javy budú v nasledujúcich rokoch silnieť aj u nás. "V atmosfére bude viac energie vplyvom vyššej teploty, čo znamená, že môžu silnieť aj supercely, z ktorých môžu vzniknúť aj tornáda," uviedol meteorológ. 

Počasie si robí, čo chce. Na Slovensku môžeme čakať ochladenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy