Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb. Z prístavu už vyrazili lode na lov
Zdielať na

Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb. Z prístavu už vyrazili lode na lov

TOKIO / Japonsko obnovilo komerčný lov veľrýb. Hneď v pondelok ráno už vyrazilo z ostrova Hokkaidó päť lodí, ďalšie by mali vyštartovať o čosi neskôr. Krajina lov obnovila po 31 rokoch.

Japonsko koncom minulého roka vystúpilo z Medzinárodnej veľrybárskej komisie (IWC). Komerčný lov obnovili po 31 rokoch v pondelok ráno, informovala o tom agentúra Kjódó. Komerčný lov zastavili v reakcii na moratórium IWC, ktoré bolo zavedené kvôli zmenšujúcej sa populácii veľrýb. Japonsko ale pokračovalo v takzvanom love pre vedecké účely. Mäso z týchto veľrýb si aj napriek prísnej regulácii, našlo svoje miesto v obchodoch. Tokio za tento krok kritizovali mnohé krajiny. 

Spoločnosti zaoberajúce sa lovom veľrýb vyslali svoje lode na more v pondelok skoro ráno. Plavidlá opustili prístav Kuširo a zamierili do pobrežných vôd. Obnovenie komerčného lovu veľrýb pri pondelňajšej rannej ceremónie uvítal aj japonský minister pre rybárstvo Takamori Jošikawa. Kapitán jednej z lodí sa pred odjazdom novinárom vyjadril, že "z komerčného lovu veľrýb nie je nadšený", avšak dúfa, že sa im podarí nachytať čerstvé veľryby a priviezť ich zákazníkom. 

"Potom, čo bol lov obnovený dúfam, že si aj mladá generácia zvykne jesť veľrybie mäso," doplnil ďalší z členov posádky veľrybárskej lodi 22-ročný Hideki Abe.

Lov veľrýb a konzumácia jeho mäsa je podľa Japoncov dôležitou súčasťou kultúrnych tradícii. Komerčný lov funguje napríklad v Nórsku ale je tu regulovaný. Rybári tu môžu ročne vyloviť okolo tisícky veľrýb z Vráskavca malého v Atlantickom oceáne. 

V žalúdku veľryby našli 40 kg plastu. Viac v reportáži TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy