Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Francúzsko sužuje pekelné teplo. V piatok horúčavy porazili rekord z roku 2003
Zdielať na

Francúzsko sužuje pekelné teplo. V piatok horúčavy porazili rekord z roku 2003

Archívna reportáž

PARÍŽ / Na juhu Francúzska pri ústí rieky Rhôna pre vysoké teploty po prvýkrát vyhlásili najvyšší stupeň varovania. Padol absolútny teplotný rekord, ktorý pokoril ten z roku 2003. Namerali 44,3 stupňov Celzia. Meteorológovia na viacerých miestach očakávali teploty medzi 42 až 45 stupňov. V Španielsku zrejme teploty zabili 17-ročného mladíka.

Vo Francúzsku v piatok padol absolútny teplotný rekord, ktorý pokoril ten z roku 2003. Namerali 44,3 stupňov Celzia. Meteorológovia na viacerých miestach očakávali teploty medzi 42 až 45 stupňov. Už vo štvrtok padol júnový rekord, keď v obci Montclus zaznamenali 43,5 stupňa Celzia. Okrem štyroch okrskov s červenou výstrahou platí v ďalších 76 správnych oblastiach varovanie druhého stupňa.

Podľa ministerstva zdravotníctva od vypuknutia vlny horúčav sa od začiatku týždňa už štyria ľudia vo Francúzsku utopili. Ministerka Agnès Buzyn upozornila obyvateľov, aby sa nekúpali v príliš studenej vode a minimalizovali tak riziko teplotného šoku. Odrádzala ľudí od akýchkoľvek športových aktivít po tom, čo severne od Marseille zrejme podľahol úpalu muž na bicykli. 

O extrémnom riziku hovoria aj meteorológovia v Španielsku, kde úrady oznámili prvú obeť vysokých teplôt. V obci na juhu Andalúzie zahynul 17-ročný mladík, ktorý sa chcel v horúčave osviežiť v bazéne. Po kúpeli ale začal mať kŕče a ani po prevezení do nemocnice sa ho nepodarilo zachrániť. 

V Španielsku by sa mohli teploty vyšplhať až na 42 stupňov a na severovýchode krajiny platí vo viacerých okresoch najvyšší, červený stupeň varovania. V Katalánsku zároveň stovky hasičov celú noc pokračovali v boji s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý už v okolí obce Torre del Español spálil tisíce hektárov. Podľa veliteľa hasičov Antonia Ramosa región takto vážny požiar od prelomu tisícročia nezažil. 

Vysoké teploty sme mali aj na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy