Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kurzy prvej pomoci pre deti priniesli ovocie, školáci zachránili topiace sa dievčatko
Zdielať na

Kurzy prvej pomoci pre deti priniesli ovocie, školáci zachránili topiace sa dievčatko

Archívna reportáž

VESELÍ NAD MORAVOU / Keď sa školáci na jednej zo základných škôl v českom meste Veselí nad Moravou učili základy poskytovania prvej pomoci, netušili, že nov získané vedomosti budú môcť už čoskoro využiť v praxi. Hneď na druhý deň totiž boli svedkami nešťastia malého dievčaťa, neváhali, zakročili a pomohli.

Výuka prvej pomoci na základnej škole mala ideálne časovanie. Hneď na druhý deň po absolvovaní kurzu totiž školáci na kúpalisku zbadali topiace sa diveča. Pätica školákov z piatej a šiestej triedy neváhala, spoločnými silami dievčatko vytiahli z vody a zavolali pomoc. Ako uviedol portál iDnes.cz, dievčatko potom úspešne resuscitoval plavčík a policajt v civile, ktorý bol na kúpalisku.

"Všetko urobili správne. Po našom príjazde už bola pacientka pri vedomí, dýchala a bola uložená v stabilizovanej polohe, prikrytá uterákom," povedal lekár juhomoravskej záchranky Lukáš Koten.

Na miesto vyrazil aj záchranársky vrtuľník. Zdravotníci dievča prevzali a odviezli do nemocnice. Všetkých sedem záchranárov za ich duchaprítomné konanie ocenil starosta obce Veselí nad Moravou. 

"Urobili by sme to znovu a sme radi, že dievčatko je v poriadku," zhodli sa mladí záchranári.

Istota, že viete, ako správne poskytnúť pomoc, sa môže zísť v tých najneočakávanejších chvíľach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy