Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia a odborník radí rodičom: Zlé vysvedčenie nie je koniec sveta. Toto pri deťoch rozhodne nerobte
Zdielať na

Polícia a odborník radí rodičom: Zlé vysvedčenie nie je koniec sveta. Toto pri deťoch rozhodne nerobte

Archívna reportáž

BRATISLAVA / O niekoľko dní si žiaci a študenti prevezmú svoje vysvedčenia. Niektorí ale známkami svojich rodičov určite nepotešia. Polícia vydala niekoľko rád pre rodičov, ako sa majú zachovať v situácii, keď vysvedčenie ich detí nebude úplne ideálne. Trest určite nie je riešením. Čo ale robiť v prípade, že dieťa utečie z domu? Prečítajte si tieto rady a zhodnotenie odborníka - psychológa.

Už budúci týždeň si žiaci prevezmú svoje vysvedčenia, a potom si začnú užívať dvojmesačné prázdniny. Nie každý školák svojich rodičov výsledkami za celý školský rok poteší. Rodičia by ale svoje deti rozhodne trestať nemali, upozorňuje na to aj polícia, ktorá vydala niekoľko rád. Trestami môžu deťom spôsobiť traumu, pričom niektoré deti to môže viesť k úteku z domu. 

Základom medzi dieťaťom a rodičom je komunikácia. "Každému prípadu nezvestného dieťaťa polícia venuje mimoriadnu pozornosť, v takýchto prípadoch spolupracujú všetky policajné zložky. Ak zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že by sa osoba mohla nachádzať v zahraničí, vyhlási sa prostredníctvom slovenskej centrály Interpolu medzinárodné pátranie," informovala policajná hovorkyňa Denisa Balogová. 

"Za zlé vysvedčenie nemôžu rodičia svoje deti trestať, nejde predsa o žiadne prekvapenie, ale o zhodnotenie výsledkov celoročnej práce," vyjadril sa Martin Gronský, PhDr. z Centra vzdelávania a psychológie Ministerstva vnútra SR. Podľa neho sa negatívnou reakciou aj tak nič nevyrieši, skôr naopak.

Aké sú dôvody úteku detí?

  • Boja sa trestu za zlé vysvedčenie
  • Na protest proti nespravodlivosti rodičov alebo vychovávateľov
  • Túžia sa dostať z  prostredia, v ktorom sú šikanované, týrané, zneužívané a zanedbávané,
  • Hľadajú dobrodružstvo, samostatnosť, túžia sa vymaniť spod kontroly dospelých.

Signály, že sa niečo deje, sú najmä: dieťa sa uzatvára do seba, uniká do svojho vnútorného sveta, odmieta komunikáciu s rodinou, kamarátmi, mení prostredia, je ľahostajné k svojmu zovňajšku, dieťa chodí poza školu, klame, nevie sa sústrediť, dieťa je smutné, obviňuje sa z neúspechu, dieťa náhle končí so záľubami a koníčkami, mení svoju partiu. 

Medzi ďalšie signály patrí, že sa dieťa môže sťažovať na aktuálne lekársky nepodložené ťažkosti ako sú bolesti brucha, bolesti hlavy, úzkosť, poruchy spánku a pod.

"Rodičia by sa mali nad zlými výsledkami zamyslieť a prehodnotiť svoj prístup. Bitka ani krik situáciu nijako nezlepšia. Nikto nie je dokonalý a aj keď výsledky z niektorých predmetov nezodpovedajú predstavám rodičov, vyjadrite svojim deťom podporu a povzbuďte ich," doplnil na záver Gronský.

Riziká pri útekoch z domu:

  • Nedostatok skúseností a deti sa stávajú ľahkými obeťami páchateľov, vykorisťovania, zneužívania,
  • Nedostatok prostriedkov na prežitie ich vedie k páchaniu trestnej činnosti a následným problémom v živote z trestnoprávnych dôsledkov ich konania,
  • Bezvýchodiskovosť situácie môže viesť dieťa niekedy až k samovražde.

Čo robiť, ak dieťa utečie z domu:

  • Preverte všetkých známych, zistite, kde a s kým bolo dieťa naposledy
  • Prehľadajte miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať
  • Ak ho nenájdete, zistite, čo si vzalo, spomeňte si, čo malo oblečené a nájdite aktuálnu fotku, ak nezdvíha telefón, skúste mu napísať sms s informáciou, že máte o neho obavu a poproste ho, aby sa vám ozvalo. 
  • Ak všetko, čo ste urobili je bez úspechu, vezmite so sebou aktuálnu fotografiu dieťaťa a oznámte jeho nezvestnosť na najbližšom útvare Policajného zboru, polícii pri oznámení nezvestnosti pomôžu akékoľvek, aj zdanlivo nepodstatné informácie.

"U  nás nie je časový úsek, ktorý ohraničuje, po akom čase sa začína pátranie, polícia začína konať IHNEĎ po nahlásení nezvestnosti pre rodičov, príbuzných a všetkých, ktorí potrebujú akékoľvek informácie alebo pomoc v prípade nezvestnosti dieťaťa, je tu bezplatná anonymná Linka detskej istoty 116 111,"  dodala policajná hovorkyňa Balogová. 

Ako vyzerá zdravie detí? Toto ukazuje národná správa. Viac v reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy