Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Brat severokórejského diktátora, ktorého zavraždili na malajzijskom letisku, bol údajne informátorom CIA
Zdielať na

Brat severokórejského diktátora, ktorého zavraždili na malajzijskom letisku, bol údajne informátorom CIA

NEW YORK / Nevlastný brat vodcu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-una zomrel podľa USA na nariadenie severokórejskej vlády. Kim Čong-nam skonal vlani po tom, ako mu na letisku v Kuala Lumpure potreli tvár nervovoparalytickou bojovou látkou VX. Denník The Wall Street Journal prišiel s informáciou, že mal poskytovať informácie pre americkú spravodajskú službu CIA.

Kim Čong-nam, brat severokórejského vodcu Kim Čong-una zavraždený ešte pred dvoma rokmi v Malajzii, bol informátorom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa nemenovaných informovaných osôb, na ktoré sa denník The Wall Street Journal odvoláva, bol medzi diktátorovým bratom a americkú rozviedkou "zväzok". 

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého severokórejského vodcu Kim Čong-ila. Pred smrťou žil niekoľko rokov v zahraničí, pretože v KĽDR upadol do nemilosti. Analytici predpokladajú, že ho Kim Čong-un, ktorý mal rovnakého otca, ale inú matku, mohol vnímať ako ohrozenie svojej vlády. Vo februári 2017 bol Kim Čong-nam zavraždený na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpuru.

"Niekoľko bývalých amerických úradných činiteľov uvádza, že Kim Čong-unov brat nemal v KĽDR žiadnu mocenskú základňu a nemohol zrejme poskytovať podrobnosti o vnútornom usporiadaní Severnej Kórey," uviedol newyorský denník. Veľa detailov o údajnej spolupráci Kim Čong-nama s CIA zostáva nejasných.

Zrejme bol v kontakte s viacerými spravodajskými službami 

Kimov brat bol podľa zdrojov The Wall Street Journal takmer určite v kontakte aj s inými spravodajskými službami, najmä čínskymi. Vo februári 2017, kedy bol zavraždený, Kim cestoval do Malajzie na stretnutie so svojím kontaktom z CIA, aj keď to nemusel byť jediný dôvod cesty, píše sa v článku.

Z vraždy Kim Čong-nama boli obvinené dve ženy, Indonézanka a Vietnamka, ktoré mu v priestoroch letiskového terminálu vstrekli do tváre nervový plyn VX. Indonézanka Siti Aisyahová bola po stiahnutí žaloby nečakane prepustená na slobodu tento rok v apríli. Vietnamku Doan Thi Huong súd poslal do väzenia na tri roky a štyri mesiace. Začiatkom mája bola aj ona z väzenia prepustená, z trasie si odpykala dva roky.

Vražda bola súčasťou päťročného sprisahania severkórejského lídra Kim Čong-una voči bratovi, ktorého údajne nikdy nestretol, tvrdí juhokórejská špionážna agentúra. Severná Kórea je známa objednávaním vrážd ľudí, ktorí boli hrozbou režimu. Pchjongjang však akékoľvek spojenie s vraždou poprel a mŕtveho muža dokonca ani neuznal za Kim Čong-nama.

Severná Kórea znovu stavia odpalné zariadenie pre rakety. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy