Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
FOTO: Z Dunaja vytiahli vrak turistickej lode, našli aj štyri telá obetí
Zdielať na

FOTO: Z Dunaja vytiahli vrak turistickej lode, našli aj štyri telá obetí

BUDAPEŠŤ / Záchranárskym zložkám sa podarilo po niekoľkých hodinách vytiahnuť vrak turistickej lode Morská panna, ktorá sa po tom, ako do nej vrazila veľká výletná loď, na Dunaji potopila. Vrak vyťahovali za pomoci špeciálneho žeriava. Počas akcie objavili aj ďalšie štyri telá.

V miestach, kde loď leží dosahuje prúd rieky rýchlosť štyri metre za sekundu. Loď vyzdvihovali plávajúcim žeriavom s nosnosťou 200 ton. Informovala o tom maďarská tlačová agentúra MTI.   

Záchranári chvíľu po začatí akcie, vytiahli z vody ďalšie štyri telá obetí. Jedno z nich našli na kapitánskom mostíku, podľa vyšetrovateľov by tak mohlo ísť o maďarského kapitána potopeného plavidla. Po štyroch ďalších pasažieroch stále pátrajú.  

Loď držali štyri kovové laná. Istiacu plošinu vytvorili zo štyroch plavidiel. Najkritickejším bodom bol moment zodvihnutia vraku z dna Dunaja. Operáciu komplikoval silný prúd vody. Vyťahovanie vraku sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia, doprava na Margitinom moste bola čiastočne uzavretá, jeden chodník bol dokonca vyčlenený špeciálne pre novinárov, na stĺpoch viali čierne zástavy. 


Pri každom kroku loď postupne preskúmavali pod hladinou – po vynorení sa kapitánskeho mostíka vyťahovanie lode na čas zastavili, aby hasičský potápač mohol prehliadnuť miestnosť, kde sa zdržiaval kapitán v okamihu tragickej zrážky. Potom preskúmali sociálne zariadenia a schody vedúce ku strojovni. Až potom mohli pokračovať s ďalšou manipuláciou lode von z vody a priebežne  z nej odčerpávať voda.  "Zo zadnej časti sme museli odčerpať vodu a odľahčiť loď a zároveň aj pohonné hmoty,a by neunikli do rieky," poznamenal Zoltan Papp, potápač.

V jednom momente sa zásah zdramatizoval, keď do Dunaja padol záchranár a kolegovia ho len s ťažkosťami dostali späť. Na boku vytiahnutého vraku bolo vidieť poškodenie vzniknuté zrejme pri zrážke. Nakoniec ho naložili na nákladnú loď. Ďalšie skúmanie bude mať už na starosti polícia. Vrak prevezú do prístavu v mestskej časti Csepel.  

Kapitán ukrajinskej výletnej lode Viking Sigyn, ktorý je podozrivý zo zavinenia nehody, je od 1. júna stíhaný väzobne.

Na palube turistickej lode Hableány - Morská panna v čase zrážky cestovalo 35 pasažierov, z toho 33 turistov z južnej Kórei, a dvaja maďarskí členovia posádky. Sedem ľudí sa podarilo zachrániť z Dunaja, a sedem tiel nebohých Kórejčanov našli v Dunaji ešte v ten istý večer. Odvtedy objavili a identifikovali ďalších 13 obetí, vrátane lodníka z turistickej lode. Dvadsiatu obeť potopenej lode objavili 9. mája, v nedeľu. Telo juhokórejskej turistky sa našlo od miesta nešťastia takmer 30 kilometrov po prúde Dunaja. 

Pozrite si reportáž, ako k tragédií na Dunaji prišlo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy