Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otec vychovával svoje deti paralyzérom. Vraj nedodržiavali pravidlá
Zdielať na

Otec vychovával svoje deti paralyzérom. Vraj nedodržiavali pravidlá

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Japonská polícia zatkla muža, ktorý používal paralyzér k trestaniu svojich troch detí. Ide o ďalší zo série prípadov týrania detí, ktoré prinútili zákonodarca k snahe presadiť zákaz telesných trestov, uviedla agentúra Reuters.

Štyridsaťpäťročný muž z mesta Kitakjúšú na juhu Japonska polícii vypovedal, že použil paralyzér na svoje dve dcéry vo veku 17 a 13 rokov a na jedenásťročného syna, "keď nedodržiavali pravidlá". Chlapec utrpel slabú popáleninu na paži. Na dievčatách neboli stopy po zranení vidieť.

V posledných rokoch Japonskom otriasli prípady týrania detí vrátane vlaňajšieho úmrtia päťročné dievčaťa, ktorú otec v mene poslušnosti bil a týral hladom. Premiér Šinzó Abe vtedy jej smrť označil za zdrvujúcu a sľúbil kroky, ktoré ďalším úmrtiam zabránia.

Poslanci v dolnej komore parlamentu v utorok jednomyseľne schválili plán zakázať fyzické trestanie detí rodičmi. Tým otvorili cestu k schváleniu zmeny zákona počas terajšieho zasadnutia parlamentu.

Viac ako 50 prevažne európskych krajín má zákony zakazujúce fyzické tresty detí, ktoré sú podľa niektorých odborníkov neúčinné k presadeniu poslušnosti. Pokiaľ Japonsko tento zákaz schváli, stane sa po Mongolsku a Nepále treťou krajinou v Ázii, ktorá zakázala fyzické trestanie maloletých.

Správa o zatknutí otca s paralyzérom nasledovala deň po šokujúcom prípade, keď muž ozbrojený dvoma nožmi napadol skupinu školáčok v meste Kawasaki. Zabil jednu dievčinu a jedného dospelého, a zranil 16 detí a jednu ženu, než sa sám zabil bodnutím do krku.

Na Slovensku sa s týraním stretávame často. Zväčša ide o týranie partnerov. Ako aj v tomto prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy