Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mount Everest si vzal ďalší život. Za 10 dní zomrelo už 11 ľudí
Zdielať na

Mount Everest si vzal ďalší život. Za 10 dní zomrelo už 11 ľudí

KÁTHMÁNDÚ / Na Mount Evereste zomrel v pondelok americký horolezec, za posledných desať dní sa tak stal jedenástou obeťou výstupu na najvyššiu horu sveta.

V minulých dňoch využilo priaznivého počasia mnoho výprav, takže sa pod vrcholom vytvárala kolóna, ktorá potom zdržiavala zostup tých, ktorí už horu pokorili, a to u nich spôsobilo krajné vyčerpanie.

​Poslednou obeťou sa stal 62-ročný Christopher Kulish z Colorada, ktorý výstupom na Everest chcel zavŕšiť zdolanie najvyšších hôr všetkých kontinentov. To sa mu podarilo, ale po zostupe do tábora pod vrcholom zomrel. "Zomrel pri tom, čo miloval," uviedol jeho brat Mark.

Za posledných desať dní na Evereste zomreli štyria Indovia, dvaja Američania vrátane Kulisha, Rakúšan, Nepálec, Brit a dvaja Íri. Telo jedného z írskych lezcov, ktorý sa zrútil v blízkosti vrcholu, sa zatiaľ nenašlo. Pátranie bolo kvôli zlému počasiu prerušené.

Lezecká sezóna, v ktorej je pre výstup vhodné počasie, trvá do konca mája. Nepál pre ňu tento rok vydal 381 povolení pre väčšinou zahraničných horolezcov. Povolenie stojí 11.000 dolárov. S držiteľmi ide jeden sprievodca. Tento rok by mohol na vrchole najvyššej hory sveta vo výške 8850 metrov stáť rekordný počet lezcov, vlani tam vystúpilo 807 ľudí.

Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy