Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vedkyňa sa zúčastnila vedomostnej súťaže. Vyhrala slušné peniaze na svoj výskum
Zdielať na

Vedkyňa sa zúčastnila vedomostnej súťaže. Vyhrala slušné peniaze na svoj výskum

Archívna reportáž

BUENOS AIRES / Argentínska vedkyňa Marina Simian sa rozhodla skúsiť neobvyklý spôsob, ako získať peniaze na svoje bádanie o rakovine prsníka. Ekonomická kríza a vládne škrty tam totiž postihli aj financovanie výskumu. Biologička sa preto podľa agentúry Reuters prihlásila do argentínskej vedomostnej súťaže - a jej výhra rozhodne nebola zanedbateľná.

Marina Simian z argentínskej Národnej výskumnej rady pre vedu a techniku v súťaži vyhrala 500 tisíc pesos, oč je približne 9 900 eur. Hodlá za to nakúpiť vybavenie pre svoje nanobiologické laboratórium, ktoré skúma najmä onkologickú liečbu rakoviny prsníka, ale aj ďalšie formy rakoviny.

"Nie som žiadna hrdinka. Použila som stratégiu, ktorá bola kreatívna a proste len trochu iná, aby som zohnala potrebné peniaze na fungovanie svojho tímu," vysvetlila vedkyňa podľa denníka New York Post v rozhovore na univerzite v argentínskom hlavnom meste Buenos Aires.

https://twitter.com/Reuters/status/1126890911353405440

Slabý kurz tamojšej meny totiž poznamenal aj argentínsku kúpnu silu, čo sa v prípade Simianovej prejavilo hlavne pri objednávaní vybavenia v dolároch - čo je bežná prax, ktorú ľudia využívajú kvôli lepšej dostupnosti tovaru aj nižším cenám.

Poprední vládny činiteľ zodpovedný za vedu a technológie povedal agentúre Reuters, že rozpočet pre výskum sa zvýšil od doby, keď sa úradu v roku 2015 ujal prezident Mauricio Macri. Uznal však, že ekonomické výkyvy spôsobili oneskorenie v čerpaní fondov.

Dodal tiež, že sa do krajiny vracia menej argentínskych odborníkov, ktorí absolvovali výskum v zahraničí. Vlani sa ich vrátilo iba 41, kým v roku 2013 to bolo ešte 90. Hrozí tak nebezpečenstvo úniku mozgov. Argentína má troch nositeľov Nobelovej ceny za vedu, vedci si však dlhodobo sťažujú na to, že im v odbore chýbajú prostriedky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy