Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Plasty už aj na najhlbšom mieste sveta. Toto je dôkaz
Zdielať na

VIDEO: Plasty už aj na najhlbšom mieste sveta. Toto je dôkaz

BRATISLAVA / Plasty, ktoré čoraz viac ničia moria, pláže ale aj lesy, objavili už aj na dne Mariánskej priekopy. Toto miesto sa charakterizuje ako najhlbšie na svete. Na dno priekopy sa podarilo dostať americkému dobrodruhovi Victorovi Vescovovi.

Na dno Mariánskej priekopy sa človek pritom dostane veľmi zriedkavo a ponor, ktorý sa teraz podaril americkému dobrodruhovi Victorovi Vescovovi, bol len tretí v histórii. Vescovo navyše prekonal doterajší hĺbkový rekord o 11 metrov, keď so svojou špeciálnou ponorkou, vyrobenou tak, aby dokázala odolať enormnému tlaku vo veľkých hĺbkach, pristál na dne v hĺbke 10 927 metrov pod morskou hladinou.

Na dne Mariánskej priekopy strávil americký dobrodruh a výskumník štyri hodiny a objavil tam rôzne morské živočíchy, ale aj plastovú tašku a obaly od sladkostí.

​Prvý ponor na dno Mariánskej priekopy sa podaril v roku 1960 americko-švajčiarskej dvojici Don Walsh a Jacques Piccard v batyskafe Trieste. Až vyše polstoročia po nich, v roku 2012, cestu do extrémnych hlbín Tichého oceánu zopakoval kanadský filmový režisér James Cameron.

Svetoví vedci varujú, že ak ľudstvo rýchlo nezmení svoj prístup k problematike plastov, už o niekoľko desaťročí bude plastového odpadu v oceánoch viac ako rýb či iného morského života.

Plasty ohrozujú nielen živočíchy a prírodu ale aj ľudí. Existuje naozaj účinné riešenie? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy